Aston Martin

Bild från Wikipedia

Bild från Wikipedia

Vackra och eleganta – men samtidigt kraftfulla och rent prestandamässigt riktiga monster i jämförelse med de flesta andra fordon på vägarna. Aston Martin är känt för att kombinera elegans och kraft, utan att kompromissa med någon av de båda delarna. Kända modeller är bland annat Vulcan, DB5 och Vanquish. Just DB5 är kanske särskilt känd, då den kördes av James Bond i filmen Goldfinger.

Historia

Bilmärket startades 1913 av grundarna Lionel Martin och Robert Bamford. De båda hade sedan tidigare slagit sina påsar ihop för att sälja bilar tillverkade av Singer i London, en stad där de också arbetade med andra bilmärken. Intresset för bilar var stort hos de båda grundarna. Martin körde till exempel racing vid Aston Hill och det dröjde inte alltför länge innan de bestämde sig för att börja tillverka sina egna bilar.

I mars 1915 hade producerat sin första bil. Dock kunde inte den storskaliga produktionen inledas på grund av första världskriget, och både Martin och Bamford tjänstgjorde på olika håll i armén. Alla inventarier de hade införskaffat såldes till ett annat brittiskt företag.

Efter kriget

Efter kriget fick de tag på nya lokaler att arbeta i. Dessa låg vid Abingdon Road i Kensington och här påbörjade de arbetet med att designa en ny bil. Efter att ha fått investeringar av en affärsman började Bamford och Martin, år 1922, att tillverka bilar med syftet att tävla i franska Grand Prix. Det här skulle leda till att de lyckades slå världsrekord i hastighet och endurance.

År 1924 skulle företaget komma att hamna i stora ekonomiska problem. Faktum är att de blev helt bankrutta och blev då uppköpte av en kvinna som satte in sin son att styra stora delar av verksamheten. År 1925 skulle ännu mer problem visa sig och fabriken stängde året därpå. I samband med detta lämnade Lionel Martin verksamheten.

Verksamheten sätter igång igen

Senare samma år skulle flertalet investerare ta kontroll över verksamheten. De bytte namn till Aston Martin Motors och flyttade fabriken. Man såg en chans att ta vara på varumärkets rykte och började genast starta tillverkningen av en helt ny bil. Det var nu investeraren Augustus Bertelli som satt vid rodret, och styrde det tekniska såväl som formgivningen av de nya bilarna.

DB-modellerna

När en traktortillverkare vid namn David Brown tog över företaget skulle en riktig storhetstid komma att ta form. Året var 1947 och härefter skulle många, kända modeller komma att tillverkas. Ett exempel på det är DB5, som rattades av James Bond i Goldfinger. Överlag kan man säga att bilarna uppskattades av många kändisar, vilket stärkte varumärket som helhet. Bland annat sågs medlemmar från The Beatles köra omkring i sina Aston Martin-bilar under 60-talet.

Under stora delar av 50-talet ansågs Aston Martin vara ett av de största brittiska bilmärkena. I racing ansågs de vara störst, näst efter Jaguar. I början av 60-talet skulle man komma att lansera en Formel 1-bil, en satsning som skulle visa sig bli alltför kostsam. Efter visst arbete valde man att dra sig ur när kostnaderna började skena iväg.

Många ägarbyten

Sedan storhetstiden under 50- och 60-talen har många ägarbyten skett. I början på 70-talet skulle David Brown komma att sälja Aston Martin, varpå den nya ägaren sålde redan efter tre år, på grund av en överhängande risk för konkurs. Affärsmännen som köpte Aston Martin därefter lyckades få bilmärket på fötter igen.

Det var nu modeller som Lagonda, Volante och V8 Vantage producerades och såldes i relativt höga volymer. På 80-talet hamnade företaget återigen i en kris och var nära att lägga ner verksamheten. Sedan dess har ytterligare ett antal ägarbyten skett, men bilmärket kan sägas ha uppnått en hög status i dagsläget. Hur det går i framtiden återstår att se.