Audi

audi-801388_1280Visste du att bilens namn kommer från latinets ”höra”? Saken är den att grundaren August Horch behövde ett nytt namn till sin nya bil eftersom han då saknade rättigheterna till att bygga bilar i hans eget namn eftersom han blivit sparkad från bilföretaget med samma namn som hans efternamn.

Audi grundades 1909, vilket innebär att företaget idag är över 100 år gammalt. Dock var det inte förrän 1932 som företaget förenades med tre andra bilmärken- Horch, DKW och Wanderer som tillsammans bildade Auto Union. Man antog också det som idag är företagets logga- de fyra ringarna som i sig är en koppling till hur en union formas i matematikens mängdteori.

Dagens Audi är till 99 % ägt av Volkswagen och det har varit så ända sedan företaget förvärvade Audi 1964. Den första succén kom tidigt och ni som kan er Audi vet då att den hette Audi F-103 som senare bytte namn till Audi 72. Denna bil har setts i flera filmer och kom att bli något av en ikon bland bilarna i slutet av 60-talet och början på 70-talet. Modellen vidareutvecklades till Audi 75 och 80 (B1) senare och på tyska filmer såg man ofta bilmodellerna i rollen som polisbilar! Modellen blev utomlands kallad för både Audi Fox, Audi 4000 och Audi 90. Nedan skall vi dock titta vidare på de mer kända modellerna som Audi 80 stod som grund för.

Olika Audi modeller

Audi B3 var den modell som kom att dominera tillverkningen i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Den officiella benämningen på car-933704_1280serien var Audi Typ 89. Skillnaden mot tidigare Audi modeller var stora. Bland annat var aerodynamiken mycket bättre och karossen bestod helt av zink behandlat stål, vilket skulle ge den bättre motståndskraft mot vädrets makter och inte minst den av många bilägare fruktade rosten! Bilen fanns i två utföranden- en tredörrars kupé och en fyradörrars sedan. Audi B4 tillverkades mellan 1991-96 och hade en längre hjulbas och flera andra förbättringar och gjorde att Audi satsade på att komma in på den europeiska mellanbilssegmentet som dominerades helt av BMW och Mercedes.

Audis bilar idag

Företaget har idag flera serier där man fokuserar både på familjebilar, lyxbilar, kompakta bilar och sportbilar. Bland lyxbilarna så hittar du till exempel A8 och S8. Set står för sport där S8 är sportmodellen av samma bil som A8. Bland de mest kända bilmodellerna idag så hittar du den lilla och kompakta Audi TT samt RS5 som är en snygg sportbil. Audi har också deltagit stort i bilsporten och tävlat med bilar både i rally och i det kända 24 timmars Le Mans loppet. I det senare racet vann man 2011 med prototypen R18 som var en dieseldriven modell.