Bilbälte

fasten-seat-belt-98794_1280Visste du att det var Vattenfall i Sverige som på 50-talet började forskningen med bilbälten? Det låter som en Norge historia, men faktum är att det var dem som insåg att det var trafikolyckor som dödade och skadade flest av deras anställda. Det innebar att de började forska på området och tog fram ett bälte som de kallade för säkerhetsbälte typ Vattenfall. Efter detta fick Volvo upp ögonen för bältena och eftersom man var tvungen att profilera sig inför sin stora satsning på Nordamerika så var säkerheten ett alternativ. Man införde bälten i sina bilar från PV-544 och trepunktbältet blev sedan standard i Volvo Amazon. Detta bidrog till att den modellen blev en av de säkraste bilarna i världen. Det är dock Volvo som fått den största äran för att ha infört bilbältet.

Bältet är dock betydligt äldre än så och uppfanns redan 1913 av en fransman som insåg att det var en finess att ha ett bälte på sig när man flyger upp och ner. Märkvärdigt nog var han också först att göra detta. Detta bidrog att det var vanligt på 30-talet att ha bälten i flygplan, men i bilar var det fortfarande ovanligt. Det vanligaste bältet idag är det så kallade trepunktsbältet.

Bälteslag i Sverige

I Sverige är det lag på att ha bälte på sig i bilen sedan 1975. Dock finns det undantag. Om bilen är ett amatörbyggt och ombyggt fordon så gäller det bara att ha bälte fram och ett tvåpunktsbälte kan räcka. Däremot är det inga krav på att ha bälte i en bil vars årsmodell är före 1970. Detta innebär att om du då har en veteranbil, t.ex. en Porsche 356 så slipper du ha bälte. Dock kan du alltid på eget bevåg montera in ett bilbälte för din egen säkerhets skull. Det som många inte vet är att bilbälte i baksätet blev lag först 1986 och att yrkesförare kunde köra utan bälte ändra fram till 1999.

När det gäller buss så var det länge tillåtet att åka utan bälte, men idag måste alla använda bälte om det finns. Straffet för om du inte använder säkerhetsbälte är böter.

Olika typen av bälten

Det vanligaste bilbältet idag är det så kallade trepunktbältet, vilket också anses av många som att vara det säkraste. Det finns i stort sett i alla personbilar idag och fördelar vid en kropp aktivt energin över kroppen som ett Y. Detta gör att skadorna minskar.

En annan vanlig form är tvåpunktsbältet som man ofta ser på flygplan. Du spänner helt enkelt över bältet över midjan och det innebär att du är något mer rörlig. En annan variant är det automatiska bältet som du trär på dig så fort du sätter dig i bilen och som framtogs för att minska slarvet med bältet, främst i USA.