Bilbesiktning

Det är sedan 1965 lag i Sverige på att besikta din bil, men det är olika regler för olika fordon. Om du äger en vanlig bil, måste bilen vanligtvis besiktas varje år, men har du en veteranbil gäller det bara vart annat. Hur besiktar du dock bilen och vad skall du tänka på? Vi reder ut problemen innan du får körförbud!

När skall du besikta din bil?

Detta vet du om du i sin tur vet årsmodellen på din bil. Om du köpt en helt ny bil så skall denna besiktas först efter tre år från det datum den sattes i bruk. Därefter skall den besiktas 2 år efter det. Först efter dessa tre plus två år skall den besiktas som normalt, varje år. Man har infört detta system eftersom nya bilar normalt har mindre fel på sig samt omfattas av garantier från tillverkarna. Om du har en traktor, moped eller terrängfordon eller om du har ett motorredskap så skall dessa generellt sett inte besiktas om de tillhör klass 1 och 2. Andra klasser skall dock besiktas.

Du ser enklast när du skall besikta ditt fordon på nummerplåtens sista siffra. Om du har registreringsnumret GDE 431 som ett exempel så visar ettan att du helst skall besikta bilen i januari månad, men även november, december, februari och mars går bra. Om du har 5 eller 6 så skulle detta normalt betyda att du skall besikta bilen i maj eller juni, men dessa månader kan du faktiskt inte besikta ditt fordon. Bilbesiktningen har alltför mycket att göra då med besiktningar av husvagnar och annat inför sommarsäsongen så därför kan du istället besikta bilen i juli och augusti.

Var besiktar du bilen?

Idag kan du besikta bilen hos Svensk Bilprovning som fram till 2010 hade monopol på ärendena. Dock har det idag delats upp för att främja konkurrensen, i ett annat bolag som heter Opus Besiktning och som finns i andra delar av världen också. Det finns även några andra privata aktörer.

Vad kontrollerar de på besiktningen?

Under själva besiktningen så kontrolleras inte bara bilen, men också utsläppsvärdena. Dragkroken om bilen har en sådan, instrumentpanelen och hastighetsmätaren kontrolleras också. Sedan kollar de bilens stomme och ser om bilen är utsatt för skadlig rost, karossen, kommunikation som blinkers och ljus samt även broms- driv och styrsystem.

Vad blir utlåtandet?

Om bilen är felfri så är det bra och besiktigningen sker utan anmärkning. Om det är några små fel kan du få en anmärkning, men som kan åtgärdas själv, till exempel byte av en lampa. Om det är allvarliga fel på bilen kan den få körförbud. En polis kan också alltid inspektera din bil utan förvarning. Det kallas för flygande besiktning och är relativt vanligt om du blir stoppad.