Bilmärken som försvann

Med den snabba utveckling som bilen har gått igenom under de dryga hundra åren som har gått sedan den första bilen såg världens ljus har det tyvärr inneburit att flera tillverkare har gått i graven. En del har kånkat som Saab efter att affärer har slagit fel, andra har blivit uppköpta av större tillverkare, medan vissa biltillverkare inte klarat marknadens hårda miljökrav. Till den senare hör den östtyska tillverkaren Trabant. Här skall vi dock titta på några andra biltillverkare som inte finns längre.

Studebaker

Studebaker är kända bland bilentusiaster och Rockabilly intresserade personer eftersom flera av deras bilar idag är klassiker. Man började dock din bana med att bygg vagnar för hästar 1852, men redan 1902 hade man byggt en vagn som drevs på el! Den stora depressionen tog dock hårt på företaget och man försattes nästan i konkurs. Ända fram till 1936 tillverkade man också en modell vid namn Studebaker Dictator! 1950 blev företagets bästa år då man tillverkade 321000 bilar och modeller som Studebaker Commander Starliner och Lark är klassiker idag. Den senare bilen lär även ha inspirerat Volvo till att bygga 140 serien! Tyvärr blev konkurrensen för stor från tillverkare som Ford och GM och man lade ner tillverkningen 1964.

Horch

August Horch grundade sitt bolag redan 1899, men efter vissa problem med horchbolagsledningen så grundade August Audi 1910. Horch var upptaget som namn, men eftersom Audi betyder på latin vad Horch betyder på tyska nämligen att höra så undgick Horch själva namnet! I början ansågs Horchbilarna vara starkare och mer avancerade än Mercedes och Benz som då var separata företag. 1932 uppgick dock företaget tillsammans med Audi, DKW och Wanderer i Auto Union. Horch tillverkade dock fordon under andra världskriget, men i mellankrigstiden tillverkade man dock några få unika bilar som t.ex. Horch 853A Sport Cabriolet.

Austin

Vi har tidigare i vår artikel om efterkrigsbilar skrivit om Austin-Healey, men vi har dock inte gått in på modertillverkaren Austin som tillverkade bilar mellan 1905-89. Under mellankrigstiden passerade man Morris som den största biltillverkaren i Storbritannien och man gjorde bland annat småbilen Austin 7 som blev en enorm succé. 1952 tog man i praktiken över Morris och bildade BMC, British Motor

Corporation för att kunna hävda sig i konkurrensen med Ford och Vauxhall. Senare gick man samman med British Leyland 1968 och byggde bilar som Austin Maxi och Allegro. Idag ägs rättigheterna till Austin av ett kinesiskt företag.

Hudson

Hudson var en amerikansk biltillverkare som gjorde snygga bilar mellan 1909-54 då man togs över av AMC. Hudson byggde framförallt bilar under 20-och 30-talet och man var unika då man 1939 anlitade en kvinna, Elizabeth Ann Thatcher, att designa sina bilar. En av deras mest kända modeller är Hudson Eight.