Bilrost

classic-car-362176_640Rost kanske man kan säga är alla bilägares mardröm tätt följt av olyckor, punktering, kokande motor och stöld av bil! Dock är rosten den som är svår att bli av med i synnerhet om den gått på djupet. Så länge man vet hur man ska ta hand om sin bil är detta inget problem alls.

Vad är rost?

Rost är ett naturligt fenomen som i stort sett drabbar alla som har föremål i järn eller stål oavsett om det är en bil eller inte. Rost är tekniskt förklarat järnoxid som bildas av vatten och syre när järnet korroderar. Man märker direkt om det är rost eftersom den vanliga rödrosten bildas först. Gör du inte något åt denna så kan det bildas grovrost under som går på djupet och i värsta fall kan det leda till hål i plåten. Rost har en större volym än järn så detta verkar oerhört explosivt så att säga eftersom rosten då tränger undan järnet om det kommer ner i springor eller mellan skikt.

Hur behandlar du rost?

Det enklaste sättet att få bort rosten är att slipa bort den om det är rödrost. Det kan du göra själv med ett sandpapper eller slipmaskin om du inte vill gå till en bilmekaniker. Svärtning är en annan metod järnet hettas upp till 300 grader och därefter stryks på med linolja. En dyrare metod är galvanisering där järnet eller stålet beläggs med en tunn yta av zinkgenom elektrolys. Detta innebär att du sänker ner delarna i en joniserande lösning av zink som sedan förses med ström. Det finns främst två metoder att galvanisera stål och järn: varmförzinkning och sprutförzinkning som båda ger ett bra skydd mot rosten.

Förebyggande metoder

Om du har bilen stående torrt så är detta det bästa eftersom järn inte rostar alls i torr luft. Detta gör att du till exempel kan se äldre bilar i t.ex. Kalifornien i USA som är helt rostfria på grund av klimatet. I Sverige så bör du ha bilen stående i ett torrt garage eller i värsta fall en carport samt så fort du ser minst prick av rost, behandla denna. Du kan också underredsbehandla bilen en gång om året.

Bra rost?

Det finns vissa situationer där rost kan vara positivt. Vissa anser att rosten på äldre bilar kan ge sken av att bilen använts, i synnerhet om det gäller rödrost som slipats lätt. När det gäller koppar så rostar denna metall inte på samma sätt utan det bildas det som heter ärg. Ärgen är den gröna ytan som ligger på ytlagret av metallen och som ofta ses som mycket fin, i synnerhet på byggnader och tak. I detta fall så konst behandlas ofta kopparen till att ärgas från början.