Biltransport

Om du vill transportera din bil långt bort när du skall resa så finns det flera olika alternativ att titta på. Inte alla väljer att gå den här vägen eftersom det i många fall kan vara mer lönsamt att köpa en ny bil eftersom det kan kosta ordentligt med både transport, tullar, skatter och andra avgifter. Om du dock har en lyxbil och dyr sportbil så kan det dock vara bra att känna till vad som gäller.

Båttransport

båttransportFartyg som transporterar bilar kallas oftast för PCC fartyg av engelskans Pure Car Carrier. Fartyg som kan transportera både lastbilar och personbilar är av två typer- PCTC och LCTC. Den förra står för Pure Car Truck Carrier och den senare för Large Car Truck Carrier. LCTC har mest kapacitet med upp till 8000 bilar medan den förra som mest kan ta 7200 fordon. Dessa fartyg har också höj och sänkbara däck och bilarna kan köras in och ut från aktern, fören och från sidorna. Transporten i sig är säker, även om olyckor dock har förekommit.

Inte alla länder erbjuder transport av bilar, men de stora bilbyggarnationerna Tyskland, England, Sydkorea, USA och Japan har regelbundna transportlösningar. Ett av det största rederierna är faktiskt svenskt och heter Wallenius Lines. Kanske har du sett några av deras fartyg i Göteborg? Wallhamn på Tjörn erbjuder också transport av bilar.

Tågtransport

Om du vet att du skall på bilsemester genom Europa med familjen och inte vill köra så mycket så kan du i Tyskland lasta bilen på ett tåg. Du bokar därmed in dig i en ligg eller sovvagn och vaknar upp framme vid resmålet utvilad och med tanken full. Fördelarna är flera. Du kan om du bokar i tid få ett bra pris och slipper dyra bilbränslekostnader. Biltågen går inte bara i Tyskland, utan också i Frankrike och till Österrike. Från Wien kan du också åka ända till Edirne i Turkiet! Även vårt grannland Finland erbjuder en sådan transportmöjlighet. Biltågen i Frankrike går från Paris till Medelhavskusten och från Tyskland kan du ta dig från Berlin och Hamburg till schweiziska och österrikiska gränsen. Genom alperna går det också biltåg.

Transport på lastbil

Om du inte skall åka så långt eller inte vill åka med själv på transporten är spedition av bilar via lastbil en möjlighet. Det finns flera bra alternativ som inte heller kostar skjortan. Om du har en sport eller racerbil kan du också få en täckt lastbil och slipper då både nyfikna ögon som att väder och vind påverkar ditt fordon eller ögonsten! Transport av bil via lastbil går att fås både inom Sverige och från Sverige ut i Europa regelbundet. Företagen har lång erfarenhet och det finns också särskilda försäkringar som du kan teckna.