BMW

bmwbilBMW är idag ett av världens mest kända varumärken och är ett uttalat begrepp bland bilägare. Att äga en BMW är förenat med både status och symbolvärde än idag. Dock är det inte bara personbilar som man tillverkar utan BMW gör även bra motorcyklar och fordon i diverse motorsporter.

BMWs historia

Historien om BMW började 1916 som Bayerische Flugzeugwerke BFW eller kort och gott Bayerska flygplanstillverkaren. Man bytte dock senare namn till BMW där M:et står för Motor. Dock tillverkade man fortfarande flygmotorer, något man även senare skulle komma att göra. Dock stod bilar och motorcyklar för huvuddelen av produktionen under 1920-talet. Kända modeller var BMW Dixi som tillverkades i hela 16000 exemplar och var en licenstillverkning av Austin Seven samt motorcykeln R32 som fortfarande är en klassiker.

Under 30-talet och under andra världskriget låg produktionen istället på racingbilar och flygmotorer och en av de mest ikoniska bilarna av dem alla- BMW 328 gjordes under den här tiden. Under kriget tillverkades en oerhört kraftig flygmotor BMW 801 som bland annat användes i jaktplanet Focke Wulf Fw 190.

Det var dock på 1950-talet och framförallt på 60-talet som företaget skulle resa sig. Den lilla och designmässigt intressanta BMW Isetta tillverkades, men man hade svårt att hävda sig i konkurrensen då få människor kunde köpa deras mer avancerade modeller. När familjen Quandt gick in i företaget växte det dock snabbt och man fick in flera ledande modeller som BMW 2500 och 2800. Ovannämnda familj är fortfarande en stor ägare i koncernen.

EMW

Låter det som ett stavfel? Det hoppades nog BMW också på en gång i tiden! Dock är detta Östtyska kopior av BMW som byggdes i den gamla BMW fabriken i Eisenach som togs över av DDR efter kriget. Dock varade inte produktionen fram till 1955, men märket är nästan detsamma. Dock är den blåa färgen röd i loggan.

BMW från 90-talet fram till idag

Under 90-talet gjorde företaget flera satsningar varav flera var lyckade och andra inte. Man köpte till exempel upp det förlusttyngda Rover och detta blev an katastrof. Dock säljer man senare av företaget, men behöll Mini som utvecklades till en stor succé. För den som kan din filmhistoria så kanske du kommer ihåg att James Bond övergav brittiska sportbilar och började köra tyskt i GoldenEye och Tomorrow Never Dies. Bilen var en snygg liten BMW Z3 som blev en jättesuccé! Under detta decennium så köpte man även Rolls Royce, men på grund av en tvist med Volkswagen kan man inte använda varumärket förrän 2003. Man sprängde även miljonvallen när man 2004 tillverkade en miljon bilar under ett år. Jämför detta med 164000 fordon gjorda under ett år på 60-talet. Idag har man bilar som t.ex. BMW 1 serien och 7 serien och är en etablerad aktör på marknaden.