Cadillac

Cadillac är en del av General Motors Company, som äger flertalet kända märken. Hit hör till exempel Chevrolet och Buick, förutom just Cadillac. På senare år har GM Motors varit uppmärksammade i Sverige för sitt köp av SAAB, som dock senare såldes vidare till Spyker efter en kort period. För ett antal decennier sedan var dock deras bilar mycket vanligt förekommande på svenska vägar. Exempel på dessa bilar var Pontiac, Buick, Vauxhall, Chevrolet, Oldsmobile, Opel och, just det, Cadillac. 

Källa: Wikipedia

Totalt säljs Cadillac på 37 olika marknader runtom i världen. En av dessa må vara Sverige, men det är långt ifrån den största marknaden. Istället är det i Kanada, Kina och i USA som märket är som störst. Cadillac förknippas med lyx, och är en bil man inte bara köper för dess praktiska funktioner – utan till stor del just för estetiken och bekvämligheten.

Trots att det är en relativt lyxig bil, är den fortfarande välsåld på sina marknader. I USA ensamt sålde den i 150 000 exemplar år 2012. Exakt hur siffrorna ser ut nu vet vi inte, men om vi får spekulera, så bör det inte ligga alltför långtifrån det talet. Det är dock inte jättehögt när man jämför med försäljningssiffrorna under 60-talet. Läs mer nedan.

Historia

Cadillacs historia börjar år 1902, när Henry Leland startade upp märket med hjälp av kvarlevorna från Ford. Det skulle enbart dröja sju år innan jätten General Motors köpte upp företaget. Tidigt gjorde man sig ett namn tack vare tre motorer man utvecklat. De blev mycket populära och omtyckta, och för att vara så tidigt i bilens historia, så var de mycket effektiva.

Men det var inte bara motorerna som särskilda Cadillac från övriga biltillverkare den här tiden. Innan GM köpte upp dem hade de hunnit bli först med att bygga en helst stängd bil, vilket skedde 1906. Sex år senare, i GM:s regi, blev man först med att introducera ljus och lyktor i bilarna.

Under 60-talet sålde Cadillac över 200 000 exemplar vissa år. År 1966 låg försäljningssiffrorna på 192 000. Två år senare sålde man just över 200 000 stycken, vilket var en milstolpe för märket att nå.

Under sent 60-tal och 70-tal skulle bilarna komma att bli både säkrare och lyxigare. Bilarna försågs med flertalet funktioner just i dessa syften. Hit hör till exempel mjuk och fin interiör, trepunktsbälte och breddmarkeringslyktor. Försäljningssiffrorna skulle komma att till ta allt mer och år 1973 gjorde man återigen ett rekordår i det avseendet.

Modeller och biltyper

För sin tid hade Cadillac ett ganska brett utbud av modeller i sitt portfolio. Man hade sedaner, cross-overs, sportbilar och SUV:ar, till exempel. Vidare saluförde man också limousiner, ambulanser och begravningsbilar, bland annat.

Var biltyp har sina egna kännetecken. Sedanen blev snabbt känd för att vara lättviktig, ha god interiör och för sitt chassi, som kritiker världen över lovordade. Deras SRX Crossover ger plats för 1 500 liter utrymme inne i bilen. Den som ville, eller vill, ha en Cadillac kan välja bland ett mångfacetterat sortiment, helt enkelt.

Fabrikerna finns bland annat i USA, Kanada, Mexiko och Shanghai. I USA är verksamheten förlagd i Detroit, som är känd för att vara något av en bilstad. Verksamheten i Detroit idag är dock betydligt mindre än vad den har varit – men fortfarande finns här en hel del anläggningar.

Snabbfakta

  • Namnet Cadillac kommer från en fransk upptäckare. Han var kontroversiell och ansågs av vissa vara en hjälte, medan andra ansåg att han skämde ut Frankrike på den tiden. Han hette Antoine Laumet de la Mothe, men tog namnet Cadillac, efter en mindre stad i de södra delarna av hans hemland.
  • Som nämnt högre upp i texten var Cadillac först med att tillverka en stängd bil i några större volymer. Modellen hette Model K Runabout och gav förarna god sikt utåt, trots väggarna och taket. Bilen hade två säten, men senare kom uppföljaren Model M Victoria, som försågs med fyra säten.
  • År 1917 blev Cadillac märket som kom att börja användas av den amerikanska militären. Man var ute efter något stabilt – vilket Cadillac var känt för att vara den här tiden.