Chevrolet

Bilmärket Chevrolet grundades och namngavs efter schweiziske racerföraren Louis Chevrolet. Tillsammans med två av sina bröder reste han till Amerika runt sekelskiftet. Där, i den nya världen, fångade den snabbt växande bilindustrin deras intresse. Efter att ha fått en anställning vid Fiats racingstall hade han snart kommit att bli en av de mest framgångsrika rallyförarna i landet. Chevrolet drog till sig uppmärksamhet, bland annat från General Motors dåvarande ägare William Durant. Dessa två inledde ett samarbete för att skapa en bil som skulle kunna konkurrera med T-Fordarna. Den första Chevrolet tillverkades 1911 och redan 1929 slog bilmärket Ford som den mest köpta bilen i USA.

Bildkälla: Wikipedia

 

Tidig historia

Serie C Classic 6 kallades den påkostade första modellen av Chevrolet. Den första modellen var mer av ett visningsexemplar och det dröjde till 1913 års modell innan bilen började tillverkas för att släppas på marknaden. Etienne Planch ritade denna bil efter instruktioner av Chevrolet själv, och den släpptes på New York autoshow. 1914 sålde Durant sin andel i företaget efter oenigheter kring design.

År 1915 släpptes en billigare modell av Chevrolet som kom att bli mycket populär. Chevrolet serie 490 kostade 490$ och lyckades konkurrera med Fords populära Modell T. Intäkterna var så stora att William Durant kunde börja köpa tillbaka en betydande del av General Motors. När affären var avslutad år 1917 var Durant tillbaka som VD för företaget. Samma år blev Chevrolet en egen separat division i GM. Från år 1919 märktes GMC-truckarna om till Chevrolet. Redan då började man producera lätta truckar med samma chassi som passagerarbilarna. Lastbilarna märktes också om till Chevrolet, men behöll nästan identiskt utseende med GMC.

1930-

Ford kom att bli förbli den största konkurrenten och tillsammans med Plymouth kallades man ”the Low-priced three”. Chevrolet blev dock under 30-talet den något dominerande parten efter introduktionen först av Stovebolt och sedan Standard 6, som marknadsfördes som den billigaste sexcylindriga bilen på marknaden.

Corvette är en finare sportbil som lanserades av Chevrolet 1953. Den första modellen var ett visningsexemplar på GM Motorama. Intresset var tillräckligt stort för att starta igång produktionen senare samma år. Bilen hade en tvåsitsig kupé och skrov av glasfiber.

1960 introducerades modellen Corvair med en revolutionerande frammonterad luftkyld motor. Det var den enda massproducerade amerikanska passagerarbilen att använda en sådan motor på sin tid. Bilen rörde upp kritik gällande säkerhetsbrister i manövreringen, men en säkerhetsrapport från Texas Universitet visade att säkerhetsbristerna inte var större än hos andra samtida bilar.

Under 60- och 70-talen hade standardmodellen av Chevrolet, och särskilt Impala-serien kommit att bli några av dem bäst säljande bilarna i Amerikas historia. De små V8-motorerna Chevrolet Small Block introducerades 1955 och har funnits kvar i olika utföranden ända in i nutid. Den har därmed funnits i produktion längre än någon annan massproducerad motor i världen.

Emblemet

Chevrolets emblem har haft flera utformningar och variationer. Under en viss period användes olika färger för olika bilmodeller. Länge användes blått för passagerarfordon, guld för truckar och en röd kontur för bilar med prestandapaket. Det kryss som används idag introducerades först 1914 men hade då en liten annan utformning. År 2004 enade Chevrolet alla modeller under det gemensamma guldemblemet.

Chevrolet idag

Idag tillverkas en stor bredd av fordon under märket Chevrolet i Amerika, där man står för cirka 37 procent av marknaden med ungefär 1,2 miljoner sålda fordon varje år. General Motors har på senare år försökt återinföra Chevrolet på den globala marknaden som ett prisvärt varumärke. I Europa har dock strategin dragits tillbaka för att lämna plats åt de finare modellerna Corvette och Camaro samt General Motors traditionellt europeiska märken Opel och Vauxhall. Oceanien har tidigare varit den enda marknaden där Chevrolet inte funnits representerade, men i början på 2018 annonserades en återinföring efter 50 års frånvaro.

Efter finanskrisen 2007–10 har företaget återhämtat sig genom flera nya fordon och förbättringar av äldre serier. 2010 startade produktionen av den första el-hybriden Chevrolet Volt, som tog hem mängder av utmärkelser och priser. Hybriderna säljer bra och Volt rankades 2016 som den bäst säljande el-hybriden i historien, samt den tredje bäst säljande elbilen.