Chrysler

chryslerChrysler är ett amerikanskt bilmärke som är lika amerikanskt för jänkarna som Volvo är svenskt för oss som bor i Sverige. Idag är det dock uppköpt av Fiat och detta är inte något man direkt är stolt över i staden där allt började- Detroit. Å andra sidan så är den staden en av de fattigaste i USA nu och har till och med gått i total konkurs.

Historien om Chrysler

Allt började 1925 i Detroit när grundaren Walter Chrysler startade sitt eget företag efter ha varit anställd hos Buick där han visat sin kompetens. Den första bilen man tillverkade hette B-70 och var en bil med hydrauliska bromsar på alla fyra hjulen som såldes till ett bra pris. Detta ledde till att den blev en succé. Chrysler var tidigt ett lyxbilsmärke, medan den andra delen av koncernen- Plymouth riktade in sig på funktionalitet och hade lägre pris.

Konkurrenterna hette tidigt både Lincoln, Cadillac och Packard. Efter kriget lanserade man en av sina mest spektakulära modeller nämligen Town & Country som var till stora delar byggd i trä! Dock hade den senare en stark V8 och är än idag en populär modell att se på diverse motorträffar. Trots att man ansågs vara ett lyxmärke så skapade man dock ett eget märke fokuserat på enbart lyxbilar som hette Imperial.

Under 50- och 60-talet byggde man enbart bilar som var otroligt törstiga på bensin och som hade de karaktäriserande dollargrinen. Dock slog oljekrisen 1973 hårt mot denna produktion och man tvingade att omvärdera sin tillverkning. Under 80-talet byggde man mindre bilar och minibussar och gick in på den europeiska marknaden på 90-talet, men man köptes 1998 upp av Daimler och bildade då Daimler- Chrysler. År 2009 var det dock tur för Fiat att köpa företaget.

Kända Chrysler modeller

Chrysler Voyager är än idag en av de mest kända minibussarna. Den fanns i två utföranden- en kort version till och med år 2007 och den längre med mer bagageutrymme som kom att heta Grand Voyager. Modellen har tillverkats ända sedan 1984 och är en av de mest framgångsrika serierna från företaget. Det finns vissa som anser att det inte är en bil utan ett MPV fordon som kommer av engelskans Multi Purpose Vehicle.

Chrysler 300 är en lyxbil som sedan 2011 säljs som Lancia Thema. Den var Chryslers första bakhjulsdrivna modell sedan 1981 och togs väl emot av marknaden. Den hyllades av BBCs Top Gear som en Gangster bil och till och med Barack Obama har använt bilen. Den finns också i flera modeller där SRT8 varianten är ett riktigt monster som kan gå från 0-100 på makabra 4 sekunder. Den har också 465 hästar under huven. Den säljs dock inte u Europa och i USA, men kan fortfarande köpas i Mellanöstern och i Australien.