Elbilar

electric-car-513627_640Trots att det idag är förhållandevis billigt med bensin jämfört med ett par år sedan så utvecklas det alltfler elbilar och bilar med hybridmotorer där både en el och en bensinmotor är installerad. Vi går här igenom för och nackdelarna med elbilar och ger dig exempel på vilka vi anser är de bästa elbilarna idag.

Fördelar med elbil

Den största fördelen är att du kör en bil som inte kräver bensin, förutsatt att du inte har en hybridbil då. Du gör både miljön och dig själv en stor tjänst genom att minska på koldioxidutsläppen och samtidigt spar du i längden in pengarna du investerade i bilen. Hur mycket du sparar beror både på hur mycket elen samt bensinen kostar. I dagens läge är elen förhållandevis billig och dessutom kommer du rätt långt på en laddning. Enligt undersökningar så körs 90% av alla sträckor under 5 km och då är en elbil bra att ha.

Nackdelar

Trots de stora fördelarna med att köra bilen utan fossila bränslen så finns det de som hävdar att elbilen inte är speciellt miljövänlig. Eftersom bilen behöver laddas relativt ofta beroende på hur mycket man kör så går det åt en hel del energi. Denna energi bör helst komma från förnyelsebar energi, men eftersom inte alla länder är som Sverige och har både kolenergi och andra miljöbovar så blir elen man kör på inte miljövänlig. Ibland blir det å mycket utsläpp i tillverkningen av bilarna eller vid produktionen av el att det knappast går att räkna dem som miljöbilar trots den fina ytan.

Den andra nackdelen är den mest självklara och det är att får du slut på el så finns det inte så många laddställen du kan ladda upp batteriet på idag även om detta antal ökar hela tiden. Det gäller att själv ha koll och kanske ha med sig ett extra laddat batteri i bilen, men eftersom dessa är dyra så kan folk dra sig för att köpa ett extra sådant. Du kommer som mest på de mest avancerade elbilarna ca 50 mil idag vilket är att jämföra med en fossilt driven bil. Dock har de flesta elbilar idag en maxsträcka på 15-20 mil innan batteriet behöver laddas igen.

Slutligen kan vi säga att det knappast finns några sportbilar bland elbilarna med ett undantag- Tesla. Dock är priset på de flesta elbilarna inklusive Teslan det som avskräcker många.

Bra elbilar

Det finns flera bra elbilar bland annat amerikanska Tesla som utvecklat en riktigt bra och snygg sportbil som går på el. Dessutom har du framtiden för dig när oljan ev. tar slut. Vårt grannland Norge är faktisk en tillverkare av elbilar med företaget Elbil Norge som har de intressanta modellerna Kewet och Buddy.