Ferrari

ferrari-295010_640Ferrari grundades redan 1928 av legenden Enzo Ferrari som också gett upphov till en av modellerna i bilmärket. Det många inte vet är att Ferrari sedan 1968 var en del av Fiat, men sedan januari i år är ett eget bolag igen! Dock har de relativt lite gemensamt med Fiats bilar och de flesta av oss känner personligen att det är stor skillnad på en Ferrari och en Fiat.

Ferraris logga och varumärke

Bimärkets logga utgörs av den berömda svarta hingsten på gul bakgrund. Historien bakom märket är att Ferrari ursprungligen var ett racerstall som hette Scuderia Ferrari och för att finansiera verksamheten började man på 1940-talet att tillverka sportbilar. De som såldes till allmänheten hade rektangulär logga utan S och F men med samma symbol. Racerbilarna hade sköldformat med S och F och den svarta hingsten var givetvis med här också. Ferraris bilar är traditionellt lackerade i rött som kallades för rosso corsa, ungefär tävlingsrött och detta gällde bara racerbilarna.

Enligt konsultbyrån Brand Finance som listar varumärken världen över är Ferrari det starkaste varumärket i världen idag. Detta är rätt otroligt om man jämför med andra märken som Coca Cola, Microsoft och Google.

Kända Ferrari bilar

Ferrari 250 GTO blev 2014 den dyraste bilen någonsin att säljas på auktion. Craig McCaw köpte bilen för hissnande 38 miljoner dollar! När den kom till USA första gången 1962 så kostade den 18000 dollar, vilket var mycket pengar på den tiden. Dock var det lustigt att varje köpare av bilen var tvungen att godkännas personligen av både Enzo Ferrari själva samt hans dealer i USA Luigi Chinetti! Bilen var ett monsteråk på den tiden och givetvis var många av bilarna helt röda. Rivalerna var Shelby Cobra, Jaguar E type och Aston Martin DP214. Inredningen var mycket spartansk och bilen vägde bara 880 kg. På 80- talet blev 250 GTO ett hett samlarobjekt och priset steg från några få tusen dollar till över en miljon!

Ferrari Testarossa

Denna bil fanns i två upplagor, dels racing bilen från 50-talet som är extremt eftertraktade idag bland samlare och dels bilen som kom på 80-talet. Över 10000 av den senare varianten byggdes vilket är riktigt många och det gör att det är relativt lätt att få syn på bilen idag. Motorn är en 4.9 liters V12a som gör 0- 100 på 5.3 sekunder. Bilen har setts både i serien Miami Vice och i flera datorspel som Outrun och dessutom har kändisar som Elton John och Dr Dre rattat denna bil.

Ferrari 488

Bilen är den senaste som rullat ut ur Ferraris fabrik i Italien och ersatte 458 modellen. Bilen finns i tre varianter: GTB, Spider och GTE. Bränslet är vanlig bensin och växellådan är på hela 7 växlar!