Ford

Ford är ett av de mest klassiska bilmärken du kan tänka dig. Till och med den som inte alls är intresserad av bilar vet vad det är. Ford har funnits under lång tid och här guidar vi dig till detta bilmärke.

Fords historia

Ford grundades 1903 av Henry Ford som hade ett särskilt intresse och sinne för motorer.ford-440868_640 Under sin ungdom tillverkade han egna motorer och han utvecklade också en nära vänskap med uppfinnaren Thomas Alva Edison som uppfann den första glödlampan. Det var under hans anställning hos uppfinnaren som han byggde sin första bensindrivna bil. Det var först 1903 som han under eget företag började tillverka egna bilar och det stora genombrottet kom 1908 med T-Forden. Innan dess hade han till och med lagt grunden för konkurrenten Cadillac genom att bygga delarna av deras första bil, men var tvungen att sälja den till dem på grund av brist på pengar.

T-Forden förändrar allt

T-Forden var helt unik när den kom och skulle helt revolutionera sättet vilket människan såg på bilar. T- Forden kallades T för att Ford namngav bilar enligt alfabetet. Före T-Forden fanns det alltså en A-Ford, B-Ford osv. T-Forden tillverkades enligt en ny princip kallat ”Fordismen” som använde det löpandebandet. Alla tillverkades i svart eftersom denna färg var den enda som kunde torka tillräckligt snabbt i fabriken! Totalt tillverkades det hela 15 miljoner exemplar av bilen, alla i samma färg och efter samma mönster. Detta rekord skulle bara brytas av Volkswagens Bubbla. När man tillverkade T-Forden så gick det så snabbt att en bil lämnade bandet var 24e sekund! Dessutom sänkte man priset på bilen så att fler kunde ha råd med den. Detta gjorde att försäljningen ökade markant och industriarbetarna fick lönen höjd med dubbelt så mycket. 1930 arbetade 81000 arbetare i fabriken! Det som få personer vet är att en del av detaljerna i bilen var tillverkade av majsolja som var en tidig form av plast vilket är mer miljövänlig än dagens oljebaserade plats!

Det som få också vet var att Ford hade en fabrik i Sverige på 40 och 50-talet. Modellerna kallades ofta för Bullfordar pga. de bulliga karosserna!

Kända Ford modeller

I vårt avsnitt om bästa bilen ansåg vi att Ford Focus C-Max var den bästa familjebilen. Dock finns det många andra modeller som förtjänar att nämnas. Ford Ka var en av de mest udda modellerna och var en småbil när den kom. Trots den nydanande designen så var bilen försäljningsmässigt ett fiasko eftersom den inte hade automatlåda som många köpare i utlandet ville ha.

Ford Mustang

Denna bil är än idag en klassisk sportbil trots att märket är Ford och första bilen kom 1964. Den finns i totalt fem generationer bilar och även i en variant kallad för Shelby Mustang.