Fordonsskyltar

Idag får du registreringsskylten när du köper bilen och har du otur kan du få ett föga passande namn på skylten. Dock går vissa skyltar automatiskt bort när man gör plåtarna. Här ger vi dig de roligaste exemplen samt guidar dig till hur du kan fixa din egen skylt i Sverige!

Regler för skyltar i Sverige

Transportstyrelsen som är den myndighet som reglerar fordonsskyltar gör en bedömning om vad som kan uppfattas som stötande för de flesta av oss. De utgår från fem kategorier: Drogrelaterade ord där till exempel LSD går bort med en gång. GHB också, men frågan är om PCP också inte är ok. Frågan är också hur uppdaterade de är på drogfronten egentligen. LSD är knappast en vanlig drog idag.

Av någon anledning är siffror inte ok. Två, fem och sju går inte bra. Kanske har det att göra med polisens spaningar där det kan bli problem om bilen FEM 555 skall spåras av Farbror Blå?

Nedsättande ord är enligt Transportstyrelsen också borttagna, för vem vill ha skylten FUL, FEG, FET eller DUM på sin bil om man inte är helt tappad bakom en vagn? Politiska organisationer som är tvivelaktiga, rasistiska eller på andra sätt olämpliga kan vi inte heller få se i trafiken. Av förklarliga skäl går därför KKK som är en förkortning för Ku Klux Klan bort. Inte heller kan du väntas se FNL, PKK eller NSF (National Socialistisk Front) i en nära framtid på våra vägar.

Direkt stötande ord av sexuell natur är olämpliga av den anledningen att fler än moraltanterna skulle ta anstöt. KUK, FUK och SEX går fetbort. Likaså LEM, RAP, TOA och SPY.

Dock finns det vissa ord som borde finnas på listan men inte gör det som WTF och FTW. Dock är WWW borttaget. Varför? Vi har ingen aning. XXX är dock borta och det inte för filmen med Vin Diesel i huvudrollen som skäl. Tydligen är det inte bara bokstäver som kan slå fel. En man i Skurup fick avslag när han skulle förnya sin skylt då den hade 786 som för en muslim uttyds ”I Allahs namn” och därför kan det anses som stötande. Han fick då en ny skylt med ett annat nummer. Om 666 faller inom samma ram vet vi dock inte!

Personlig skylt

Om du vill ha en personlig skylt så kan du ansöka om det och kostnaden för att få det beviljat och klart är 6800 kr och du kan då ha skylten i 10 år. Pengarna går det till forskning om trafikskador så det är ett bra ändamål. Våra personliga favoriter är bland annat skylten ZLATAN som inte körs av fotbollskungen själv samt RAGGARE där den senare lär ha vakat i ett helt dygn för att vara först att lämna in förslaget när det släpptes på sajten.