Gas

I takt med att bensinpriset stiger och att oljan kommer ta slut en dag så kommer det alltfler alternative bränslen. Elbilar har funnits ett tag och även etanol samt bilar med flexifuel drift. Dock är missuppfattningarna om gas som drivmedel många. Vi reder ut det hela!

Vilken gas kör man på?

Generellt sett körs de flesta bilar på fordonsgas som antingen är bio eller naturgas eller en blandning av båda. Biogas är betydligt mer miljövänligare än naturgas, även om den senare är mycket bättre än bensin och diesel. Biogas kommer från alltifrån matavfall till skogsavfall, men andelen naturgas har minskat på senare år vid pumparna. Gasen förkortas CNG både i Sverige och i Europa.

Är det farligt med gasdrivna bilar?

Nej! Gasen försluts i säkra tankar och är dessutom lättare, giftfri och luktfri än till exempel diesel och bensin som också har lägre antändningstemperatur. Detta gör att risken för brand och explosion faktisk är högre med en bensindriven bil! Systemet för gasen är helt slutet och alla bilar testas på samma sätt som de som drivs med andra drivmedel.

Är det billigare med gasbil?

Det första man bör tänka på är att gas tankas per kilo och inte per liter. Ett kilo gas är ungefär detsamma som 1,5 liter bensin. Gaspriset varierar, men ligger i dagsläget på ca 17 kr kilot. Gas innehåller också mer energi än vad bensin och diesel gör. För att räkna ut kostnaden per mil så kan du använda formeln:

Priset på gas multiplicerat med bränsleförbrukningen. Summan du får dividerar du med 100 och får då kostnaden per mil. Ett kortare svar på frågan är, ja det blir billigare.

Du kan också tanka fordonsgas på många ställen i Sverige, men tyvärr finns det få mackar i Norrland som har det så tänk på det. Du kan dock ladda ner en app för vilka ställen i Sverige där det finns aktuella pumpar.

Vilken bil skall jag välja som är driven på gas?

Idag finns det ett brett utbud av både nya och begagnade gasbilar. Det finns också transportbilar, lastbilar och bussar som är gasdrivna. Ser man på det hela historiskt så fann det förr också gengasbilar, men det är inte dessa vi ska gå igenom här.

Om du är mån om kostnaden så skall du välja en Seat Mii som kostar från 139900 och som enbart har en bränsleförbrukning på 2.9 kg/100 km. Dessutom har den fått högsta betyg i krocktester och går på både bensin och gas. Dock kommer du längst på gasdrift.

Vårt andra val är för den större familjen och det är Audi A3 g-tron som har en kostnad på 3.5 kg/100 km. Den har plats för 5 personer och kostar 100000 mer än Seat bilen.