General Motors

General Motors är inte, även om det skulle kunna vara ett namn på den senaste Transformern i Michael Bays kalkonserie, utan ett av världens mer respekterade bilföretag. Det förkortas mest GM och är för oss svenskar mest känt för att ha ägt Saab under många år. Dock var 2015 ett dåligt år för koncernen och man gick 4 miljarder dollar med förlust trots ett starkare fjärde kvartal.

General Motors historia

GM började sin bana med att producera bilar 1908 och bestod då till en början av Buick men köpte snabbt upp både Oldsmobile, Pontiac och Cadillac. DetroitHuvudkontoret ligger än idag i Detroit i USA. Man fortsatte förvärven på den europeiska marknaden när man köpte upp anrika Opel och den brittiska biltillverkaren Vauxhall. Senare kom man på 1970-talet att ”opelisera” Vauxhall så att det enda som skilde modellerna åt var Vauxhalls logga på grillen.

På 50-talet var GM den stora tillverkaren av bilar tillsammans med Ford. Dock stod GM för de stora framgångarna när man producerade stora bilar med dollargrin som Cadillac representerade väl. Dock visade det sig att man hade problem i produktionen på 70-talet när man fick ordentlig konkurrens av små, billiga och snygga japanska bilar.

För att möta konkurrensen från de japanska bilarna så köpte man bland annat upp den koreanska tillverkaren Daewoo och man startade även sitt eget lågprismärke Saturn 1985 som dock lades ner 2009. Ett annat och mer anrikt märke var Oldsmobile som lades ner 2004, men det hör till ovanligheterna att bilföretagen lägger ner hela märken. Det händer dock eftersom GM lade ner både Saab och Pontiac eftersom man var tvungen att ansöka om konkurs 2009 då man hade för stora skulder. Den amerikanska staten tog då över 60 % av bolaget. Även märket Hummer avvecklades 2010. Dock finns den militära versionen av bilen med namnet Humvee kvar som dock inte ägs av GM.

På grund av den starkare miljörörelsen i USA så utvecklade även GM en elbil som man kallade EV1. Denna såldes dock bara i Kalifornien och Arizona.

De bästa GM bilarna

Eftersom GM främst äger ett par bilmärken och inte har någon direkt ”urbil” liknande Fords T-Ford så listar vi här några av våra favoriter ur GMs sortiment!

Chevrolet Suburban är ett av GMs flaggskeppsmärken och har funnits i produktion sedan 1935 och tillverkas än idag. Genom åren har den synts i flera filmer och finns bland annat i den amerikanska presidentens bilflotta!

Chevrolet Corvette är en klassisk sportbil som är så snygg att den listas bland de bästa bilarna som någonsin gjorts. En röd Corvette väcker uppmärksamhet!

Hummer-limousinen är en klassiker och frågan är vad man tänkte när man gjorde denna bil. Snygg är den inte, men i alla fall så är den originell.