Gps

GPS är en förkortning av Global Positioning System och används idag på många olika sätt. För bilägare är det ett ovärderligt sätt att hitta vägen när gammaldags kartor av papper inte räcker till eller finns tillgängliga.

GPS historia

Systemet utvecklades av det amerikanska försvaret på 70-talet, men tog inte i bruk förrän 1994. Systemet bygger på att 27 st satelliter ger dig en position över hela jorden. GPS kan gpsanvändas av all helt gratis och är ett bra exempel på ett system som ursprungligen var militärt men som idag också är civilt. Militären använder dock GPS också för att styra kryssningsrobotar. Idag finns det främst tre st GPS system där ryssarna har ett eget system som de kallar för Glonass. Kinesernas system kallas för Beidou.

Nackdelen med ryssarnas system är att man bara kan upptäcka fel på satelliterna inom det forna Sovjetunionen, vilket gör att det ibland kan ta flera timmar innan den felaktiga satelliten repareras. Europa kommer till år 2020 att ta fram ett eget system som heter Galileo efter uppfinnaren och vetenskapsmannen med samma namn.

GPS som appar

Idag kan du om du har en smartphone använda flera appar till att navigera med. En av de vanligaste är Google Maps där du dock inte har röst funktion, vilket gör att det både är bra och mindre bra. Se Google maps som en avancerad karta i mobilen. Waze är dock en fullfjädrad GPS där flera funktioner är inlagda. Waze började som ett litet israelisk företag men är idag uppköpta av Google efter att Facebook inte lagt ett tillräckligt högt bud. I Waze kan du förutom att nå din destination också själv rapportera in saker som olyckor, trafikstörningar och poliskontroller så att andra så kallade ”wazare” kan se dessa på sina skärmar. Systemet är dessutom helt gratis vilket gör det till en vinnare hos oss.

Andra GPS system till bilen

TomTom är inte en app utan en enskild GPS navigator som du har i bilen. Dock måste du förutom att punga ut nästan 2000 kr för en TomTom Go Live 825 också köpa kartuppdateringar för dryga 600 kr per år! Trafikuppdateringar i realtid som hos Waze är helt gratis kostar här 500 kr efter det första året som är gratis. Detta är dock en av de enklaste navigatorerna på marknaden idag.

Vill du ha en dyrare GPS så kan vi då rekommendera en av Garmins GPS som kostar dryga 3000 kr, men som då kommer med fria kartuppdateringar och vars röstguidning är helt klart bäst enligt flera tester. Istället för att säga sväng höger om 300 meter så kan den säga sväng höger vid dagiset Myran. Grafiken är också riktigt bra, även om sökfunktionen kunde varit bättre och något mer avancerad.