Hjälmar

Vilken hjälm är bäst och vad är det som gäller när det gäller hjälmpåbud vid framförande av olika fordon? Vi reder ut begreppen och guidar dig till olika lagar och regler kring hjälm i Sverige.

Motorcykel och hjälm

Om du är föraren av en MC idag så måste hjälmdu och dina passagerare ha hjälm. Föraren måste ha  skyddshjälm medan övriga passagerare om de inte fyllt sju år måste ha en hjälm av något slag. Det kan vara en ridhjälm, cykelhjälm eller liknande. Det finns dock undantag och det är om det är en tre- eller fyrhjuling med kaross. Då måste du istället använda bilbälte.

Hjälm vid racerbilar

Enligt Svenska Bilsportsförbundet så måste alla förare i folkrace ha hjälm på sig och denna måste väga max 1200 g. Den får heller inte ha interkom och det får inte vara en integralhjälm. Utrustningen måste också täcka nacke och öron. När det gäller rally så måste förare och kartläsare också ha hjälm på sig. Det gäller dock inte historiskt rally, men kravet gäller i rallycross. Vid Formel 1 och 3 skall föraren också ha hjälm på sig då bilen färdas under extremt höga hastigheter. Detsamma gäller i dragracing.

Vilken hjälm skall du välja?

För att svara på den frågan så måste du först veta hur du skall använda hjälmen och under vilka former. Om du cyklar så rekommenderas det att du använder hjälm för att sydda det viktigaste du har- ditt liv! Det är till och med reglerat i lag, men om du dock är under 15 år så får du inte böter om du blir ertappad att cykla eller skjutsa någon som inte bär hjälm. Enligt en undersökning så bar bara 36 % av vuxna hjälm i Sverige.

Cykelhjälmar varierar i utseende från tävlingshjälmar med lågt luftmotstånd till vanliga hjälmar för fritidsbruk. Idag finns det flera företag som gör hjälmar för cykling bland annat Bell. För motorcykel så finns det hjälmar av både glasfiber och plast. Det finns som regel tre olika sorters MC hjälmar: integral, öppen och öppningsbarhjälm. Öppen kallas också för jethjälm. Den öppna hjälmen är mindre säker eftersom den saknar skydd för ansiktet och hakan, men kan i flera kretsar vara mer stilren.

Integralhjälmen kan anses som den öppna hjälmens motsats då den täcker ansikte och haka men har å andra sidan inga skarvar. Slutligen har du öppningsbarhjälmen kan fällas upp då den har en skarv vid kinderna och hakan. Vilken hjälm du väljer beror på hur du skall använda den. Poliser och trafiklärare använder ofta den öppningsbara hjälmen då den hjälper mycket vid yrkesutövandet. Kända hjälmmärken idag är till exempel Shark, Lazer och Arai och finns från ca 700 kr upp till 10000 kr beroende på modell, stil och tillverkare.