Honda

auto-959057_640Honda är faktiskt världens största tillverkare av motorer och det är inte så konstigt om man ser till antalet branscher Honda är aktivt. Det finns både motorcyklar och bilar som kanske de flesta känner till. Men Honda tillverkar också båt- och jetmotorer, terränggående fordon, trädgårdsmaskiner, robotar, lastbilar, mopeder och mycket mera. Hela 14 miljoner motorer tillverkas årligen och man har också titeln ”världens största tillverkare av motorcyklar”. När det gäller bilar är man den åttonde största tillverkaren i världen.

Hondas historia

Honda är en japansk tillverkare och grundades 1948 i Tokyo. Japan var slaget i spillror efter kriget, men skulle resa sig och bli en stor aktör på marknaden och Honda skulle hjälpa landet till att nå just detta. Det var dock inte med bilar som man började sin bana även om grundaren Soichiro Honda hade arbetat med att bygga racerbilar innan kriget utan succén kom med motorcykeln D-type som också kom att kallas för Dream.

Under de nästkommande decennierna började man bygga bilar och man grundade även lyxbilsmärket Acura för att kunna rikta in sig mer på den viktiga nordamerikanska marknaden. 1995 började manockså bygga jetmotorer och idag står Nordamerika för den största och viktigaste marknaden för företaget.

Bilmodeller

Honda Civic

Honda tillverkar idag en rad olika bilmodeller alltifrån stora till mer kompakta modeller. Honda Civic har blivit en av de mest kända kompakta modellerna. I Kanada är det den bästsäljande bilmodellen 14 år i rad och i USA har den sålts i över 7 miljoner exemplar. Modellen började tillverkas redan 1972 och tillverkas fortfarande fast idag är det den tionde generationen Civic som görs. Flera modeller finns idag också som flexifuel, som gasbil och till och med etanoldriven. De första Civic bilarna var ungefär lika krocksäkra som en östtysk Trabant, men detta förbättrades avsevärt i takt med att kraven på bilar ökade och idag tillhör Honda Civic de säkraste bilarna i världen. Modellen delar också i olika motorsporter som rally och touringlopp.

Honda Accord

Den bil har tillverkats sedan 1976 och finns i flera olika modeller, från Sedaner, kombi, coupéer och som småbil. Den är främst känd som en fyra dörrars sedan och är en lite lyxigare bil jämfört med andra bilar i samma prisklass. Dagens Honda Accord är inne på den nionde generationen och 2014 kom en hybrid-el Accord kallad för PHEV. Det är den tredje bästsäljande hybrid laddade bilen i Japan och totalt såldes det över 1000 bilar av den modellen i USA 2015, vilket visar att el- och hybridbilar är på frammarsch, även om modellen togs ur drift samma år eftersom företaget anser det bättre att satsa på bränslecellsbilar. Honda Accord är dock en bra bil och har fått nästan högst betyg i flera krocksäkerhetstester.