Husvagn

husvagnHusvagnssemester är något som många svenskar känner till väl även om alla kanske inte gillar det. Husvagn är något som också kan anses vara typiskt svenskt i samband med att det gjorts en hel del filmer på området från klassikerna ”Vi hade i alla fall tur med vädret” till andra mindre kända filmer.

Husvagnens historia

Människor har i alla tider flyttat omkring, men långt ifrån alla har gjort det på hjul. Romerna hade dock tidigt en slags husvagnar, men dessa var till en början dragna med hästar. Den moderna husvagnen anses vara uppfunnen på 20-talet då många men långt ifrån alla hade bilar. De var oerhört enkla och de som använde dem ansågs vara plåtburks turister! De kom utan kök och hade i stort sett bara en säng som var långt ifrån bekväm. I samband med bilismens intåg i USA så fick husvagnen mer betydelse och den gjordes mer bekväm.

Husvagnar i Sverige

Sveriges största och fortfarande äldsta fabrik för husvagnar heter SMV och står för Sörby Mekaniska Verkstad. Efter dem kom KABE i produktion följt av Polarvagnen och Cabby. Samtliga finns kvar förutom Cabby som upplöstes i år. Totalt finns det omkring 200000 husvagnar i Sverige och hobbyn eller ska vi säga livsstilen har även en egen mässa kallad Caravan Stockholm. Några mindre mässor finns också.

Olika typer av husvagnar

Teardrop vagnen är en otroligt liten vagn som bara har sängplats och väger oftast inte mer än 800 kg. Den har oftast också en liten kabyss som sitter utanpå vagnen och där man kan laga enklare måltider på ett gasolkök.

Villavagnen är en stor husvagn som fungerar som permanentbostad för en del. Den kan oftast inte flyttas utan särskilda tillstånds och detta görs bara i ett fåtal fall som till exempel flytten från fabriken till campingplatsen och inom denna.

Husbilen är en mobil husvagn som inte kräver en bil som släpar ekipaget. Husbilen finns i flera olika storlekar och är ofta mer bekvämt än husvagnen. Dock kostar den mer och en del har till och med faciliteter satellit Internet och bubbelpool!

För-och nackdelar med husvagn

Den främsta fördelen är att du kan ha allting med dig och slipper tänka på var du skall bo på semestern. Behöver du stanna för toabesök är det bara att gå till husvagnen. Har du husbil är fördelarna ännu flera eftersom du inte då behöver stanna om ni är två personer som kör. Skatten för en husbil är dock betydligt högre så tänk på det. Du får också campa i stort sett var du vill, men det innebär inte att du får skräpa ner! Camping var du vill kallas också för fricamping och är vanligt i mer glesbebyggda delar av Sverige. Se också till att ha ett bra lås på ert fordon när ni campar.