Hyrbil

Idag är det otroligt vanligt att hyra bil oavsett om du är utomlands eller om du bara ska ha en tillfällig bil i Sverige. Dock är många osäker på vad som gäller och vilka sorts försäkringar som gäller. Vi guidar dig och reder ut dina frågor!

Vilka företag hyr ut bilar?car-43993_640

Idag finns det flera stora företag bland annat Herz, Sixt, Europecar, Avis och Budget. Alla har i stort sett liknande villkor, men ibland kan det skilja en del. Flera stora bensinstationer som OKQ8 och Statoil har också uthyrning men då främst av släp och större minibussar och transportfordon. Idag kan du hyra bil på nätet och flera företag ger dig också rabatt när du bokar online eller är medlem i t.ex. Motormännen.

Vilka regler gäller för uthyrning?

Om du är 21 år gammal eller yngre trots att du redan har körkort så är det mycket svårt att hyra bil. Detta eftersom yngre förare anses som mindre erfarna och därmed ökar risken för olyckor. Om du är mellan 21-25 år har du en högre premie och även om du då kan hyra bil så kostar det ofta mycket mera. Detta gäller också om du själv är äldre än 26 år men din andreförare är yngre. Om du är äldre än 70 år kan det i t.ex. Storbritannien ibland vara svårt att hyra bil. Idag blir du aldrig lurad av de stora företagen eftersom konkurrensen bland dem är stenhård. Dock faller det på dig att läsa igenom det finstilta. Skriv aldrig under ett papper utan att ha läst igenom villkoren grundligt även om det oftast är byråkratsvenska eller engelska om det är utomlands. I normalfallet kan du inte hyra en bil i Sverige och köra med den utomlands. Vissa regler gäller för våra grannländer.

Vilken försäkring skall jag välja?

Alla bilar som du hyr i Sverige har en trafikförsäkring som ingår i hyran. Vållar du en olycka så ersätter försäkringen skador på andra personer men INTE på hyrbilen. Detta måste du teckna en extra försäkring för.

En helhetsförsäkring är oftast det bästa alternativet. Denna kallas oftast för CDW eller Collision Damage Waiver och ersätter både för stöld av bilen som skador på den. Självrisken får du dock stå för själv om du inte tecknar en Super CDW försäkring som eliminerar den. Självrisken samt elimineringen kan båda vara extremt dyra så tänk på det. Tänk också på att försäkringen kan se olika ut beroende på vilka regioner du kör i landet du hyrde bilen i. Är du osäker så fråga alltid kundtjänsten.

I USA så dras det alltid en deposition från ditt kreditkort som du får tillbaka när du lämnar bilen. Ibland kan den vara extremt hög och tänk också på att det inte är olagligt att köra utan försäkring i USA!