Hyundai

Den som ligger bakom Hyundai är Chung Ju-Yung, när han startade Hyundai Engineering and Construction Company i slutet av 40-talet. Hyundai Motor Company skulle inte komma att startas förrän ungefär 30 år senare, i slutet på 60-talet. Ett år efter att företaget registrerats, lanserade man Cortina som första modell, i samarbete med Ford. Succén för Cortina var stor. Under 70-talet var det Storbritanniens bäst säljande bil, och den tillverkades i fem generationer.

Började med egen tillverkning

Efter framgångarna med Cortina ville Hyundai börja tillverka sina egna bilar. För detta anställde de George Turnbull, som tidigare arbetat med Autin Morris. George, i sin tur, anställde fem stycken mycket framstående brittiska bilingenjörer. Året därpå lanserade man Hyundai Pony, vilken var den första massproducerade bilen att komma ifrån Sydkorea. Framgångarna blev stora och bilen hölls i produktion ända fram till år 1990.

Hyundai Pony exporteras

Hyundai Pony börjar exporteras till Ecuador, och därefter till Beneluxländerna. Några år senare började man exportera Pony till Kanada, men inte till USA, eftersom man inte nådde upp till de krav på utsläppsnivåer som ställdes där. Försäljningen i Kanada gick betydligt bättre än vad man hade förväntat sig. Faktum är att det var en av de bäst säljande bilarna på den kanadensiska marknaden. En milstolpe för bilföretaget nåddes år 1985 då en miljon bilar hade blivit byggda.

År 1986 var det dags för Hyundai att äntra den amerikanska marknaden, och detta gjorde man med modellen Excel, som också kallades för Pony i folkmun. Bilen hyllades i USA, bland annat för att den ansågs vara mycket prisvärd.

90-talet

Två år senare började man tillverka bilar med egen teknologi. Samma år nåddes ytterligare en milstolpe, när man hade lyckats bygga 4 miljoner bilar. Ett år senare, år 1991, utvecklade man sin första motor, Alpha, vilket skulle komma att spä på framgångarna Hyundai hittills upplevt som bilmärke.

År 1998 gjorde man en rejäl satsning på att etablera Hyundai som ett riktigt världsmärke. Grundaren Chung Ju-Yung lät sonen Chung Mong Koo ta över, och i samma veva investerade moderbolaget Hyundai Motor Group stora summor i Hyundai motor Company. Fokus lades på kvalitet, design, tillverkning och forskning kring bilarna. Nu lade man till en 10års- eller 100 000 miles-garanti (160 000 km) på bilar sålda i USA, och satte igång med en aggressiv marknadsföringskampanj.

2000-talet och framåt

Idag är Hyundai ett av världens mest kända bilmärken, även om det givetvis finns många konkurrenter som kan sägas ligga före dem. Sedan 2002 har bilföretaget varit en officiell sponsor av fotbolls-VM, vilket gett dem stor exponering i nästan samtliga delar av världen.

Mitten av 00-talet var något av en turbulent tid för det sydkoreanska bilföretaget. Regeringen i hemlandet initierade då en utredning av Chung Monk Koo för misstanke om korruption. Våren 2006 arresterade man honom och åtalade honom för att förskingrat 100 miljarder Won, vilket motsvarade över 850 miljoner kronor. Efter det här ersatte Kim Dong-jin, CEO och vice ordförande, Chung.

Hyundai – snabbfakta

  • Hyundai betyder ”modernitet” på koreanska.
  • Hyundai Sonata ansågs vara den första modellen som var tillverkad av Hyundai, helt och hållet.
  • De spenderade över 125 000 000 USD på att utveckla deras egen motor Alpha, som nämns högre upp i den här texten. Efter detta lanserade man motorerna Beta, Gamma och Delta.
  • 1996 presenterade man en sportbil, Hyundai Coupe, vid Internationella bilsalongen i Genève.
  • I slutet av 90-talet skapade man bolaget Hyundai Kia Automtoive Group, tillsammans med KIA, som också är ett sydkoreanskt märke.
  • Hyundai har produktionsverksamhet i Sydkorea, Turkiet, Nordamerika, Kina, Indien, Tjeckien, Ryssland och Brasilien.
  • Företagets officiella slogan är New thinking, new possibilites.