Jaguar

Bild från WikipediaBildkälla: Wikipedia

Jaguar är ett av de bilmärken som startades upp efter första världskriget. Produktionen startade 1922 men då under namnet Swallow Sidecar Company (SS Cars). Företaget grundades av två motorcykelentusiaster och precis som företagsnamnet avslöjar hade man först fokus på just enbart sidovagnar.

Det tog däremot inte många år innan man valde att bredda verksamhet mot småbilsindustrin. Första jobbet blev att bygga en kaross till bilmärket Austin och dess modell Seven. Uppenbarligen var det ett lyckat steg framåt för inom kort fick de kontrakt på att tillverka karosser till bland annat Standard Big Nine och Fiat 509.

Kanske var det framgångarna med karosstillverkning som gjorde att man även satsade på ett eget bilmärke. Detta genomfördes 1931 med modellen SS. Den kom även i andra varianter så som SS 1 och SS 2. Dessa fick stor uppmärksamhet på London Motor Show och blev en succé för företaget.

År 1935 började dagens varumärke användas, Jaguar. Nu tillverkades även egna sportbilar där SS 100 kunde köra hela 160km/h vilket på den tiden var imponerande. Man nådde 100km/h på 10,5 sek.

Namnbytet

En stor orsak till namnbytet var andra världskrigets utbrott och att SS därmed starkt förknippades med den del av tyska armén som förknippades med några av de värsta krigsbrotten. Därmed bytte man till Jaguar och använde inte heller SS på någon bilmodell. Istället byggdes exempelvis XK120

Allt mer riktade man in produktionen mot lyxbilar och sportbilar. Under 50-talet var utbudet nästan enbart riktad mot dessa modeller.

Bredare marknad

Även om det största utbudet var sportbilar så insåg man risken med detta. Skulle det bli en ekonomisk nedgång i ett land skulle försäljningen minska extremt av sportbilar. Man valde därför att ändå bredda utbudet och satsa på personbilar (med inslag av sportbil). MK I och efterföljande MK II blev storsäljare.

E-type

År 1961 lanserades modellen E-type. En modell som många idag främst förknippar med Jaguar och som man fick enorm marknadsföringskraft med. Genom att vara snygg, stark och komfortabel var det en bil som de flesta sportbilsentusiaster pratade om. Även många inom TV-produktion och film-produktion älskade bilen vilket gör att den går att se i rad filmer och serier. Tanken var exempelvis att Helgonet skulle köra en Jaguar. Av någon anledning visade företaget inte tillräckligt med intresse och produktionen valde till slut Volvo P1800 istället.

Företagsflytt, försäljning och splitt

Mellan 1966 och 2008 bytte Jaguar ägare ett flertal gångare. Först var det British Motor Corporation som köpte märket och införlivade det i British Motor Holdings. Detta företag slogs samman med ett annat brittiskt bilföretag och skapade därmed landets största producent av bilar.

År 1984 valde man att göra ett separat bolag av Jaguar och det tog inte många år förrän det köptes av Ford. Men problemen fortsatte med dåliga finanser och den senaste försäljningen genomfördes 2008 då det indiska företaget Tata Motors tog över ägandet.