Lamborghini

Visste du att Lamborghini idag ägs av Volkswagen? Samt att Audi är märket som har ansvaret för attbygga deras bilar? Det är faktiskt sant.

Lamborghinis historia

Bolaget började sin bana 1949 genom att bygga traktorer! Detta behövdes eftersom Italien efter kriget var i ett skriande behov av just lamborghini-188960_640denna typ av fordon till jordbruket. Enligt legenden började Ferruccio Lamborghini själv med att bygga bilar när han var missnöjd med sitt köp av en Ferrari. Vid ett möte med Enzo Ferrari själv blev Enzoi arg över att en ung traktortillverkare berättade för honom hur man skulle bygga bilar och sa även sin åsikt om det! Lamborghini beslöt då sig för att bygga en egen och bättre bil.

Resultatet blev Lamborghini 350 GT år 1963. Bilen följdes av 400 GT, men den stora succén blev Lamborghini Miura. Bilen var en supersportbil avsedd för landsvägar, hade en maxhastighet på 276 km/h och var när den kom 1966, världens snabbaste bil. På 70-talet hamnade dock bolaget i en svår kris och man var tvungna att sälja av traktortillverkningen och sportbilarna. Detta hjälpte dock inte och 1978 gick bolaget i konkurs. Chrysler köpte sedan bolaget 1987 och sedan under 90-talet var det dags för nästa kris, vilket gjorde att Lamborghini såldes till Volkswagen som är dess nuvarande ägare.

Kända Lamborghini modeller

Lamborghini Espada blev när den kom direkt en succé och det var också vad bolaget behövde. Det är en coupé som inte alls liknar andra Lamborghini modeller, men är idag en klassiker och påminner lite om Ford Mustang.

Lamborghini Countach var en supersportbil som blev arvtagaren till Miuran. Dörrarna vilket kom att bli Lamborghinis varumärke var av typen saxdörrar som öppnades uppåt framåt. Dock var det inre i bilen otroligt smått vilket gjorde att man var tvungen att öppna dörrarna och sitta på listen och titta utåt när man parkerade! Dock var bilen en monsterbil och fick en plats i filmen The Cannonball Run och anses som en av de snyggaste bilarna på 70 och 80-talet! 2049 bilar tillverkades mellan 1978-90.

Lamborghini Diablo byggdes mellan 1990-2001 och hade en V12 motor som totalt hade 425 hästkrafter! Priset låg givetvis på över 200000 dollar och trots att den var så dyr var den med den tidens mått spartanskt utrustad. Man betalade mycket för varumärket! För den nordiska marknaden var det inte jättebra, eftersom bilarna saknade stolsvärme och man var tvungen innan man köpte den att ange sina kroppsmått för att stolarna skulle special anpassas till en!

Kuriosa om Lamborghini

Visste du att flera av Lamborghinis modeller är döpta efter spanska tjurar? Modellerna Miura, Muricelago, Reventon och Islero är samtliga namngivna efter tjurar som på olika sätt deltagit i tjurfäktningar i Spanien. Miuratjurar anses till exempel vara modiga, sluga, stora och stridslystna, vilket passar bra in på biltillverkarens modeller!