Mazda

mazdaMazda är världens fjärde största biltillverkare och är ett japanskt märke som både gör bruksbilar såväl som mer exklusiva bilmodeller. Det är minoritetsägt av Ford och uttalas ”Matsuda” eftersom det var grundarens efternamn.

Mazdas historia

Ägaren och grundaren till Mazda började sin bana med att tillverka pumpar, men kom också att producera gevär för den japanska armén. Företaget hette till en början Toyo Kogyo, men bytte först 1984 namn till Mazda. Biltillverkaren själva säger att namnet kommer dels av grundarens efternamn och dels lite smått bombastiskt av den Zoroastriska guden Mazda som var vishetens och ljusets gud. Mazda är trots detta namn rätt populär i Iran och andra stater där Zoroastrismen är förbjuden! Det var dock först på 60-talet man blev ett bilmärke att räkna med då man satsade hårt på att göra en förbättring av Wankelmotorn. Denna motor kom att sitta i flera Mazda modeller och kännetecknande för den var mjuk gång och liten volym. Succén kröntes när man vann loppet i Le Mans med en bil som hade en Wankelmotor.

De första bilarna

Den första bilen man gjorde hette R360 och kom 1960. Det var ingen monsterbil direkt utan en mycket lågmäld skapelse som vägde mindre än två amerikaner (380 kg). Dess 12 hästars motor gjorde att man kunde komma upp i 84 knyck om man satte plattan i mattan! Bilen var en så kallad ”Kei bil” som är japanska för lätt bil. Det är ett uttryck som fortfarande lever kvar än idag. R360 var en enorm succé i

Japan och fick en efterföljare i P360, också kallad för Mazda Carol. Bilen vägde 525 kg och då lite mer än föregångaren, men var robust byggd vilket gjorde den lättkörd. Den kom också i en deluxemodell och var en enorm succé i Japan. Krocksäkerheten var dock ingen vidare!

Kända Mazdabilar

En av de mest kända Mazdabilarna är Mazda MX-5 eller Mazda Miata som den heter i USA och kallas för i Sverige. Ett annat smeknamn på bilen i Sverige var ”rödtjut” och varför den hette så vet vi inte. Den är trots allt världens mest sålda sportbil med hela 900000 ex sålda sedan 1989. Den finns i dels en cabriolet och dels en vanlig tvåsitsig med hardtop. Bilen gjorde sig känd för att vara otroligt rolig att köra och trots att man inte hade något lastutrymme att tala om så var det en förhållandevis billig sportbil att köpa.

Mazda 6 är en bil som tillverkas än idag och som tillhör familjebilarna. Den finns även som sportsedan och som dieseldriven bil och den vann även årets europeiska bil 2003. Tredje generationens bil är dock dagens bil som är krocksäker och finns också som rallybil. Dock finns den inte som miljöbil.