Miljöbil

hybrid-428183_640Miljöbilar har blivit alltmer populärt de senaste åren, men vad är egentligen en miljöbil och hur fungerar det med skatten och avgifterna? Vilka utsläppsnivåer är det som gäller och hur kan jag göra en insats för miljön och fortfarande ha bil? Vi säger som i Jeopardy, vi ger svaren och ni ställer frågorna!

Vad är en miljöbil?

En miljöbil kan vara mycket, men normalt är det en bil som har låga utsläppsnivåer eller inga alls. Elbilar och bilar med bränsleceller samt hybridbilar är miljöbilar och likaså faller gas- och etanoldrivna bilar inom denna kategori. Även bilar som är otroligt bränslesnåla, men som körs på bensin och diesel kan vara miljöbilar.

Premie vid köp av miljöbil

Den förra regeringen beslutade 2010 om en särskild miljöbilspremie som skulle stimulera svenskarna att köpa fler miljöbilar. Premien gäller om du köper en ny miljöbil så får du 10000 kr i miljöbilspremie.

Förslaget gällde ursprungligen från 2010- 2015, men förlängdes senare. Om bilen sattes i trafik från 2013 och framåt och är en husbil, lätt lastbil och buss samt personbil och har utsläppsklass Euro 5 eller 6 eller är en ladd eller elhybrid så gäller premien. Fordonet är också befriat från fordonsskatt i fem år. Efter de fem åren har gått måste du betala skatt i vanlig ordning. Det har också beslutats om en särskild superpremie på hela 40000 kr när du köper en elbil.

För att få ut denna premie så måste bilen vara helt ny och inte tagits i trafik i Sverige eller i utlandet tidigare. Köper du dock en laddhybrid så är beloppet på hälften så mycket och ligger på 20000 kr. Kravet är att den släpper ut max 50 g koldioxid vid blandad körning. Det betalas ut automatiskt så fort vägtrafikregistret registrerat bilen och du fyllt i en blankett som skickas ut till dig.

Lönar det sig att köpa en miljöbil?

Om man ser till miljövinsten så är svaret ja. Dock måste du även beakta vilken el du laddar bilen på. Är det en förnyelsebar källa eller fossil? Elbilar och laddhybrider är trots prisfallet på dessa fordon, fortfarande dyra att köpa och betydligt dyrare än konventionella bilar. Dessutom är värdeminskningen på miljöbilarna betydligt större än på bensin- och dieselbilar. Laddhybrider är något mer prisvärda och har ett bättre andrahandsvärde efter tre år än till exempel en motsvarande dieselmodell. Dock finns det flera ekonomiska fördelar med miljöbilar, bland annat fri parkering, gratis el på vissa laddställen och den femåriga skattebefrielsen. Sedan beror priset mycket på hur elpriset utvecklar sig också. Om du har en renodlad elbil så gäller det också att ha koll på hur mycket batteriet har kvar. Denna problematik har du inte om du har en laddhybrid som då kan köras på fossila bränslen också.