Mitsubishi

auto-357347_640Mitsubishi är ett inarbetat och känt japanskt bilmärke som har en stor produktion av inte bara bilar utan även flera andra saker. Idag är man en jättekoncern. Visste du till exempel att man är Japans största bank, driver kärnkraftverk och äger Nikon som gör optik och kameror? Dock skall vi här fokusera på Mitsubishi Motors som gör bilar och andra fordon!

Mitsubishis historia

Mitsubishi grundades redan 1870 och då som rederi. Namnet kan utläsas som tre och vattenkastanj, vilket även idag bildar företagets logga. Vissa säger dock att det är tre diamanter. Bilföretagets historia är dock en annan och det grundades 1917 då man byggde Japans första massproducerade bil som hette

Modell A. Den byggdes helt för hand och byggde på Fiat Tipo 3, men var för dyr att producera i längden och därmed byggdes bara 22 st. Efter andra världskriget byggde man dock mopeder. Under kriget bör man dock nämna att Mitsubishi tillverkade ett av de mest ikoniska flygplanen någonsin nämligen Mitsubishi Zero.

På 50-talet var man dock redo att börja producera bilar igen och slog till med Mitsubishi 500. Det var en masstillverkad sedan som blev en enorm hit. Man fortsatte med kei bilen som vi nämnde i vår Mazda artikel som man döpte till Minica. Den första Mitsubishi Colt kom 1963 och hette Colt 1000. 1969 kom den första Mitsubishi Galant och 1970 bildade man det moderna Mitsubishi Motors som kom att fokusera helt på att producera bilar.

På 1970-talet köpte Chrysler in sig i företaget, vilket gjorde att Galanten såldes som Dodge Colt i USA. Denna skulle även säljas som Dodge Challenger från och med 1978 i Europa. Det var dock inte förrän 1982 som Mitsubishi kom att lansera sina bilar under eget märke i USA. Dock hade märket vissa begränsningar då ett handelsavtal mellan USA och Japan gjorde att man bara fick sälja en viss kvot av

Mitsubishi bilar så att den inhemska amerikanska produktionen av bilar inte skulle bli lidande. Genom åren skulle man också ha flera samarbeten med andra konkurrenter som Renault, Peugeot, Volkswagen och vårt eget märke Volvo har också samarbetat med Mitsubishi.

Mitsubishi och motorsport

Bilmärket är känt för oss nordbor inte bara genom att tillverka kostnadseffektiva och säkra familjebilar utan också genom dess intåg på rallyfronten. Tommi Mäkinen körde en Mitsubishi Lancer Evolution när han vann fyra år i rad på 90-talet i rallycross. Tillverkaren har även deltagit med bilar i Paris-Dakar rallyt och inom touringlopp. Faktum är att Mitsubishi är den mest framgångsrika av alla biltillverkare som ställt upp med fordon i ökenloppet ovan. En lite kul grej som många inte vet och som inte har kopplingtill motorsporten är att skådespelaren Jackie Chan alltid har Mitsubishi bilar med i sina filmer!