Mobiltelefon

gpsGillar du att snacka i mobilen när du kör? I så fall är du inte ensam. Spelar du till och med spel i mobilen eller SMSar när du far fram på vägarna så kanske det inte är så bra. Dock om du sitter i en bilkö så är det en annan sak. Vet du dock vad som gäller när det gäller mobiltelefoner i trafiken i Sverige och utomlands? Vi har givetvis tagit fram alla regler så att du kan köra tryggt och inte missa samtalen!

Lagar och regler kring mobiltelefon och bilar i Sverige

Från och med 1 december 2013 finns det en lag i Sverige som gör det olagligt att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning när du kör. Dock är lagen utformad på ett konstigt sätt eftersom det enbart är olagligt att använda utrustningen på ett ”trafikfarligt sätt”. Vad detta är kan bara bedömas av en polisman om du blir stoppad. Dock kan man säga att om du kör på ett sätt som innebär en fara för både dig själv och andra medan du använder till exempel din telefon så bryter du mot lagen. En situation där det skulle vara farligt att svara i telefonen eller SMSa är stadskörning med mycket trafik i ett högt tempo. Får du där ett samtal är det i så fall bättre att köra åt sidan och parkera och sedan ringa upp än att riskera ditt eget och andras liv.

Studier i USA har visat på att hela 16 % av alla dödsolyckor på vägarna där beror på att föraren använt en mobiltelefon och brustit i uppmärksamheten. Ser man till antalet så är det många liv som kan räddas om folk inser faran med mobiler i trafiken. Kör du dock på en rak och bra väg på till exempel landsbygden där det är lite trafik så kan du dock ta upp telefonen och svara.

Lagen om rattsurfning som den populärt kallas för gäller också dig som yrkesförare oavsett om du kör taxi, buss eller lastbil. Det gäller också när det gäller användningen av GPSen och färdskrivaren. Om det dock är bilkö eller att du bedömer att situationen är ofarlig nog så kan du använda din enhet, men det är inte värt en olycka bara för att du ska slå highscore på Candy Crush! Straffet om du bryter mot lagen är böter på 4000 kr, men en domstol kan fastställa straffet till ett högre belopp eller strängare straff om någon skadas.

Utomlands

I alla EU länder är det total förbud på att hålla i mobilen och prata i den förutom på Malta och i Litauen. I följande länder är det dock helt tillåtet: Ryssland, Albanien, Serbien och Moldavien. Du får heller inte köra bil och lyssna på musik i hörlurar inom EU!