Motorcykel

lorenzo-833726_640Motorcykel eller MC som det också kallas för är idag ett vanligt sätt att ta sig fram på vägarna med. Det är inte bara äldre män och knutters i läderställ som kör hoj utan det är idag vanligt bland alla. Vad är det dock som gäller för MC och vilka körkortsregler gäller?

Kan vem som helst köra MC?

Både ja och nej. För det första så behöver du ett körkort för MC och det går inte att köra motorcykel med ett vanligt körkort.

För att ta MC kort måste du först veta vilken typ av motorcykel som du vill köra. MC-korten går i klass A. Klass A1 kan du ta när du är 16 år, men hojen får max ha 125 kubik och 11 kW och måste ha två hjul. Klass A2 kan du ta när du är 18 år, men har du A1 innan så räcker det endast med ett förarprov. Effekten går då upp till 35kW, men det är fortfarande två hjul som gäller.

Slutligen finns det klass A som du kan ta när du är 24 år eller 20 år om du haft A1 i minst 2 år. Detta kort ger dig behörigheten att köra alla fordon som finns på två hjul oavsett volym. För att ta ditt körkort måste du ha avlagt godkänt teori och förarprov. Din syn måste också vara godkänd och detta testar du med ett vanligt syntest hos en optiker. Det rekommenderas starkt att du har övningskört antingen privat eller på en körskola innan du gör testet för att dina chanser skall öka. Precis som med körkort för bil så finns det också intensivkurser för MC kort.

Vilka sorts motorcyklar finns det?

Idag finns det flera olika sorters hojar där scootrar och mopeder tillhör de enklaste. Street är en motorcykel som kan finnas både med eller utan kåpa och kan också vara naken. Glidaren är en stor och tung hoj som är som gjord för att glida runt på vägarna. Komforten för både förare och passagerare är stor. Touringhojar är dock ännu tyngre och passar mest för långfärder då det finns både stereo och bra lastutrymme. Offroadmotorcykeln är just en hoj som i dagligt tal kallas för krosshoj. Den duger bra till att köra ute i naturen med, men har inte så mycket komfort. Sporthojen är fordonet du skall använda om du vill tävlingsköra på banor.

Säkerhet och MC

Skinnställ kom på 50-talet och är fortfarande använt eftersom det både skyddar bra och ger en klassisk look. Dock har de till stora delar ersatts av syntetiska membran som både håller vätan ute och värmen inne. Det enda som det är ett krav på är hjälmen och det finns olika typer av hjälmar att köpa idag.