Nissan

nissan-885308_640Nissan är ett välkänt japanskt bilmärke och om du gillar jeepar och offroad fordon så kanske du känner igen Nissan Xterra. Visste du dock att om du skriver in nissan punkt com så kommer du dock inte till bilmärket utan till en israelisk kille som heter Nissan och som startade sajten på 90-talet där han jämför olika bilförsäkringar! Nissan Motors har stämt honom flera gången och även försökt köpa domänen, men han har fått rätt i alla instanser eftersom alla har rätt till sitt eget namn och hans säljer inte heller sin sajt!

Nissans historia

Nissan grundades 1928 i Japan, men bilföretaget började sin bana först 1934. Till en början tillverkade man bilar under märket Datsun som man tidigare köpt upp, men man gjorde också många olika sorts fordon för den japanska armén innan och under andra världskriget. Under 50-talet licenstillverkade man

Austin bilar, men fortsatte parallellt med tillverkningen av Datsun. Datsun 240Z blev en stor framgång, men under huven satt en äkta Nissan motor. Bilen var en sportbil som både var snygg på utsidan som på insidan och kunde matcha konkurrenterna i prestanda också.

Bilen är också känd under namnet Nissar Fairlady Z. Under 50-talet drabbades företaget av en stor strejk, men efter att den besegrats så samarbetade facket med företaget och det gjorde att man kunde ta fram världsledande teknologi i fler årtionden. 1966 gick man ihop med Prince Motors och kunde med detta börja bygga bilar inriktade på lyxmarknaden och även fler sportbilar.

På 70-talet hade man blivit en av världens största exportörer av bilar och man tjänade rejält på oljekrisen 1973. Eftersom priset på olja rusade i höjden så ville fler och fler konsumenter ha mindre bilar som slukade mindre bensin. Detta passade Nissan som handen i handsken och man byggde flera fabriker i Nordamerika och senare också i England för att stilla behovet av bränslesnåla bilar.

På 90-talet gick det dock sämre för företaget och Asienkrisen slog hårt mot företaget. Man ingick en allians med Renault och det senare företagets VD Carlos Ghosn blåste nytt liv i det vacklande företaget. Detta fick till följden att han och Nissan porträtterades i japansk manga!

Vilken Nissan bil skall du välja?

Om du behöver en fyrhjulsdriven bil så är Nissan Xterra ett bra val och den rymmer också flera passagerare och en hel del bagage. Nissan Leaf är en miljöbil som drivs helt på el och som också kvalificerar dig för en bra premie från staten!

Nissan GT-R är dock vrålåket som kommer få många att vrida på nacken i trafiken. Motoreffekten varierar i varje bil eftersom motorn byggs helt för hand, något som Top Gear har uppmärksammat. Bilmodellen är efterträdaren till Nissan Skyline GTR och har 2 dörrar som en äkta sportbil ska ha!