Parkering

autos-1115600_640Är du trött på lapplisor och att få p-böter hela tiden? Vet du vad som verkligen gäller och hur du läser av de ofta kryptiska skyltarna som talar om för dig när du får och inte får parkera? Vi har guiden till parkering i Sverige och utomlands!

Parkering i Sverige

Om du behöver parkera din bil så är den vanligaste skylten för parkering i Sverige ett stort vitt P på blå botten i en kvadrat. Om inget annat anges så får du stå där i 24 timmar utan avgift. Dock finns det på de flesta parkeringar en tilläggstavla. 24 timmar gäller helgfri måndag- fredag mellan midnatt- 23.59. Om du skall parkera så bör du också veta att privat tomtmark behandlas annorlunda än gatumark. Om du inte betalar avgiften där det är avgiftsbelagt så kan du få böter. Dessa kan överklagas, men kom ihåg att om du inte betalar så går skulden till Kronofogden även om du har överklagat böterna. Så, betala först, överklaga sedan. Det är dock ovanligt att du vinner ett sådant mål. När det gäller böter på tomtmark så kallas dessa för kontrollavgift och dessa kan bestridas innan de behöver betalas. De kan inte således gå till Kronofogden så länge man bestrider avgiften.

När det gäller P-skiva så kan du enbart använda den om det klart och tydligt står angivet på parkeringsplatsen att du kan använda skivan. Den visar vilken tid du kom till platsen och där kan man fuska med minuterna till viss del, eller vara flexibel som det också heter! Vissa bilar har dock automatisk P-skiva och den aktiveras så fort man öppnar och stänger bilens förardörr.

Vissa typer av fordon som miljö- och elbilar parkerar helt gratis i Sverige. Om du har ett tillstånd, t.ex. handikapptillstånd så måste detta vara tydligt synbart i framrutan av bilen så att du inte får P-böter om du använder handikapprutan.

Parkeringsregler utomlands

P-skiva är mycket vanligt utomlands så om din bil inte har en automatisk inbyggs skiva så kan det vara en fördel att ta med sig en manuell när du åker på semester utomlands. I Tyskland finns det på många ställen längs motorvägarna gratis parkering ofta med 10 km mellanrum för att du skall kunna stanna och ta en paus. Alla rastplatser utomlands är också befriade från avgift så vitt vi vet. I Spanien som är ett vanligt billand för oss svenskar så innebär en blå linje att du kan parkera 2 timmar med p-skiva, men om linjen är gul och heldragen så råder det parkeringsförbud. Det råder också förbud mot att parkera 5 meter före en korsning och ett övergångsställe. Tänk också på att vissa länder tillämpar datumparkering där man t.ex. på jämna datum parkerar på jämna nummer på gatan.