Rattfylla

car-85320_640Om du varit på krogen eller hemma hos någon på fest så vet du att du aldrig ska sätta dig bakom ratten och köra även om det bara är en kort sträcka och på landet. Dock vet inte många exakt vad som gäller så därför går vi igenom det här, både hur det ser ut i Sverige och när du bilar utomlands.

Lagar och regler kring rattfylla i Sverige

I Sverige så kan du köra ett fordon med max 0.2 promille i blodet eller 0.1 milligram per liter i utandningsluften. Många frågar sig då hur mycket de kan dricka innan det blir olagligt. Vi måste dock vara tydliga med att oavsett om du bara tar ett glas så är det glaset för mycket. Det är helt enkelt inte värt risken! För neutralitetens skull kan vi dock säga att det är mycket svårt att säga hur mycket du kan dricka innan gränsen för rattfylla blir synlig. Det hela beror helt på du som person, vad du väger, vad du ätit innan och hur lång du är samt inte minst om du är man eller kvinna. Det finns formler för den som gillar matematik och då kan du i viss mån räkna ut hur mycket du kan dricka.

Vid grovt rattfylleri är gränsen 1.0 promille i blodet. Straffet för rattfylla är oftast böter, men det kan också ge fängelse i högst sex månader. Körkortet blir du också av med i upp till ett år så den lilla resan på fyllan lönar sig aldrig. Polisen tar också stenhårt på detta så du kan inte snacka dig ur saken. Om du är riktigt full och åker fast kan du få fängelse i upp till 2 år.

Samma regler gäller om du är på sjön fast då heter det sjöfylleri. Om du tar droger heter det dock drogfylleri.

Regler utanför Sverige

Det finns bara två länder i EU som har nolltolerans mot alkohol i blodet och det är inte de två länder man först kanske tänker på. Rumänien och Ungern har lagar som säger att man inte kan dricka en droppe alkohol och sedan köra. Hur det efterlevs har vi dock inga svar på. I Ryssland hade man också tidigare denna gräns, men nu får man dock köra med 0.35 i blodet. Högst gräns har man Storbritannien och i USA med 0.8.

Historier om rattfylla

Den mest udda historien som fick ett juridiskt eftermäle och rubriker i tidningen var när miljöpartisten Per Gahrton menade att han inte hade druckit alkohol när han kört i diket. Han menade dock att han ”eftersupit” i bilen efter olyckan och att han inte druckit innan! Rätten köpte inte hans förklaring och han fick fängelse eftersom brottet ansågs som grovt.