Rolls Royce och dess historia

(Bildkälla https://sv.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_Motor_Cars)

Rolls Royce är känt som ett av de mest exklusiva bilmärkena. Uppfattningen är att det är en lyxig bil med klass, tillverkad av högt kvalitativa material och en motor med gott rykte. Idag är bilarna ganska ovanliga att se, åtminstone i Sverige. Desto vanligare är de i Storbritannien, landet där företaget också grundades. Även om de må ha tappat mark på senare år, är Rolls Royce fortfarande ett ansett märke.

Historia – en tidslinje

Vid sekelskiftet 1900 startades ett speciellt samarbete – det mellan Henry Royce, en framgångsrik ingenjör, och Charles Rolls, som var en av Storbritanniens första bilåterförsäljare. Tillsammans bestämde de sig för att börja sälja bilar under namnet Rolls Royce. Det är också det här avtalet som markerar starten av ett lång – och ännu levande – kapitel i internationell bilhistoria.

1907

Den tidiga modellen Silver Ghost kom år 1907 att utnämnas till världens bästa bil efter storslagna bravader. Tidigare samma år hade man nämligen slagit ett världsrekord. Bilen hade åkt från London till Glasgow 27 gånger och slog, med råge, rekordet för den tid en motor varit igång non-stop. I samma veva uppmärksammades bilen för sin stabilitet och sin komfort. Trots lovorden fasade man ut Silver Ghost till förmån för New Phantom år 1925.

1930-talet

Under 1930-talet slog man två rekord – ett på vatten, och ett på land. Den tidigare topphastigheten på 437 kilometer i timmen slogs med råge av bilen Thunderbolt och föraren George Eyston, som – med hjälp av två Rolls Royce-motorer – färdades i över 500 kilometer i timmen.

På vattnet åkte man också fortare än någonsin med hjälp av Rolls Royce-motorernas kraft. Den här gången var det Sir Henry Segrave som slog världsrekord genom att färdas i 191 kilometer i timmen på vattnet.

Vid det här laget var Rolls Royce världsberömt, och blev ett alltmer populärt bilval för den växande brittiska medelklassen.

1940-talet

Under 1940-talet utvecklades flera av företagets bilar. Ett betydande framsteg var när Silver Dawn lanserades. Kraftiga förbättringar i chassit hade gjort att bilarna minskade rejält i vikt.

1950-talet

Under 1950-talet skulle bilden av Rolls Royce som ett exklusivt märke att tillta ännu mer. Det var nämligen nu som ett långtgående samarbete med den brittiska kungafamiljen påbörjades. Phantom I var den första bilen att levereras, vilket skedde år 1950 och med prinsessan Elizabeth som mottagare. Tidigare var det Daimler som hade försett kungafamiljen med bilar.

1960-talet

När 60-talet kom attraherade Rolls Royce inte längre bara medelklassen och kungafamiljen. Bland skådespelare, rockstjärnor och andra kändisar var en Rolls Royce ofta förstahandsvalet. Värt att notera är att en Phantom II kunde synas med Ingrid Bergman i filmen The Yellow Rolls Royce, som kom ut 1965.

Samma år köpte John Lennon en Phantom V. Han var dock inte helt nöjd med hur den såg ut. Exemplaret lämnade fabriken i en vit färg, men Lennon skulle strax låta den målas om till mattsvart. Därefter lät han den målas om på ett sprakande och färgrikt vis. Idag är bilen värderad till ruskigt höga summor.

1970-talet

70-talet var ett turbulent och utmanande årtionde för biltillverkaren. Nu brandande man om sig lite grann och påbörjade samarbete med andra aktörer. Under bolaget Rolls Royce Motors Limited skapade man Cornich, en cab med två dörrar, byggd för hand av Mulliner Park Ward. Endast 1 306 exemplar tillverkades.

En annan bil som lanserades under årtiondet var The Camargue, som också byggdes av Mulliner Park Ward. Den baserades i hög grad på tidigare Silver Shadow. Värt att notera är att det här var den första bilen som byggdes enligt metersystemet.

1980-talet

När 80-talet kom hade brittiska företaget Vickers köpt upp Rolls Royce Motors Limited, och stod för produktionen av såväl Rolls-Royce-bilar som Bentley-bilar. År 1983 visade man tydligt att man fortfarande låg i framkant vad gäller ingenjörskonst. Trust 2 slog då världsrekordet (på land), när man färdades i över 1000 kilometer i timmen. Detta med hjälp av Rolls Royce Avon 302, en jetmotor.

1990-idag

Under 1990-talet påbörjades ett nytt kapitel i bilmärkets historia, när BMV köpte rättigheterna till att producera bilarna. Nu fick man en ny fabrik, och sedan dess har flertalet modeller tillverkats.