Saab

Saab är för många nuförtiden associerat med turer hit och dit om nedläggning och NEVS samt Spyker, medan de för andra symboliserar svensk stolthet och industriframgång. Vi går här igenom det klassiska märket.

Saabs historia

Saab tog sin början redan 1937 och då som flygplanstillverkare. Man producerade bombplanet B-17A som blev ett välbehövligt tillskott till det svenska flygvapnet. Dock var det inte förrän efter kriget och 1949 som Saab tog klivet framåt och designade det som skulle bli ur-Saaben. Man utnyttjade sina kunskaper från flyget och designade en snygg bil med bra aerodynamik. Modellen kom att säljas 1950 som Saab 92. Det som många inte vet idag är att bilen inte kom med bagagelucka för att man skulle hålla tillverkningskostnaderna nere. Som tur var så insåg man problemet och luckan kom i produktion 1953 tillsammans med en större bakruta.

Bilen blev en succé och fler bilar i samma serie tillverkade. Dessa kom att heta Saab 93 och Saab 96. 1959 hade man två fabriker, en i Göteborg och en i Trollhättan där även dagens fabrik för en tynande tillvaro. Den största framgången kom dock med Saab 99 ur vilken modellerna Saab 90 och 900 kom att tillverkas kring.

I slutet av 60-talet blev Saab en del av koncernen Saab-Scania och man började tillvera både lastbilar och personbilar. På 70-talket tillverkades även den miljonte Saaben. Detta årtionde såg också födelsen av den framgångsrika bilen Saab 99 Turbo som var en stabil modell. Det var dock Saab 900 som lyfte försäljningen och Saab 900 Cabriolet blev en verklig hit i USA. Du kan bland annat se den bilen i TV serien Seinfeld!

På 80-talet inledde man också ett samarbete med ”De fyras klubb” som innebar, Fiat, Alfa-Romeo, Lancia och Saab och modellen Saab-Lancia 600/Delta tillverkades. Saab 9000 lanserades också 1984, men tyvärr blev slutet av 80-talet fyllt med förluster och GM köpte bolaget 1990. Senare skulle GM sälja

Saab efter många år av förluster 2008. Då hade man gått 35000 kr i förlust för varje såld Saab. Spyker Cars tog över, men detta hjälpte inte alls utan Saab lades ner 2010.

Dagens Saab

Idag ägs Saab av NEVS vilket står för National Electric Vehicle Sweden sedan de förvärvat konkursboet. Man har en ny logo och tillverkar idag bilar som en bensindriven Saab 9-3 och har visat upp prototyper på eldrivna modeller. 2015 inledde man ett samarbete med Turkiet om att ta fram en turkisk folkbil baserad på 9-3.

Udda Saab modeller

Den mest udda bilmodellen Saab tillverkade anser vi vara Saab Sonett som bara gjorde i 6 exemplar. Sonette 3 och 4 gjordes dock i betydligt fler ex och är än idag snygga sportbilar. En Sonette 3 syns också i Dirty Harry filmen Sudden Impact.