Sälja bil

Du som går i både köp och säljtankar av bilar funderar kanske ofta på dels vad som gäller när man säljer sin bil och var man bör sälja den. Här har vi tagit fram en bra kom-ihåg-guide för dig!

Regler och lagar vi försäljning av bilar

Det är inte bara pengar i handen som gäller vid försäljning av bilen. Om du säljer din bil till
en bilhandlare som är erkänd och som du vet är att lita på så besparar du dig en stor del av pappersarbetet som annars alltid uppstår. Om du dock som många väljer att bargain-453486_640göra, sälja bilen privat så är det nästan ett måste att upprätta ett köpeavtal där det klart och tydligt framgår vad som gäller för båda parter.

Än viktigare är att du skriver på ett byte om ägare och ser till att detta blir postat! Begär leg av köparen och vifta inte ifrån detta bekymmer eftersom det kan bli enorma problem om ägarbytet inte blir registrerat. Tänk till exempel om du står som ägare av bilen och denna används för brottslig verksamhet!

Konsekvenserna kan bli stora.

Många väljer att sälja sin bil på avbetalning, men detta är mycket osäkert om du inte med stor säkerhet vet vem köparen är! Begär istället kontantbetalning eller via Swish och se till att pengarna kommer in på kontor innan du lämnar över bilen! Säljer du bilen till en utländsk ägare kan ni alltid göra upp om betalningen på ett bankkontor där banken kan kontrollera sådant som checkar och överföringar.

Fordonsskatten är också viktig och som säljare vill du givetvis att köparen ska stå för skatten. Därför är det viktigt att se när uppbördsmånaden är. Denna term kan vara förvirrande, men låt oss anta att skatten skall betalas i maj månad och du säljer bilen den 3e maj så är det du som säljare som ska betala skatten. Sälj då bilen innan maj eller informera köparen om detta. Bilen säljs visserligen i befintligt skick, men om köparen kan hitta fel på bilen som du som säljare rimligen borde informerat denne om så kan du bli skyldig att åtgärda dessa. Det gäller också om bilen var i sämre skick än du angav vid annonsen eller muntligen vid försäljningen.

Var säljer du din bil?

Idag kan du sätta in en annons i din dagstidning eller i en branschtidning för att få bilen sålt. Trots att det finns modernare varianter så är detta en vanlig form att få bilen såld. Många litar också på dagspressen och på tidningar som Teknikens värld. Dock är det mycket vanligare idag att sälja bilen via sajter som Blocket eller att gå till en bilhandlare. Tänk dock på att kolla av vår checklista ovan innan du köper eller säljer en bil!