Stadsjeepar

jeepStadsjeep är den svenska benämningen på engelskans SUV som står för sport utility vehicle och är långt ifrån stad och jeep! Enklast kan man översätta den till ett sport fordon som klarar det mesta. Egentligen är SUVen en vidareutveckling av den klassiska jeepen. Denna kom först under andra världskriget och hette då Willy’s Jeep och en förbättrad version av detta klassiska fordon byggs än idag, vilket visar på att gammal inte alltid är äldst.

Stadsjeepens historia

Efter andra världskriget fanns det många överblivna jeepar kvar. Dock hade dessa en relativt liten komfort eftersom de var byggda för militärt bruk. Dock hade Chevrolet innan kriget tagit fram sin Chevrolet Carryall Suburban som hade betydligt mer komfort än en vanlig Jeep. Det var dock en rysk bil som fick äran att bli den första ur SUVen! Pobeda M72 var enligt ryska källor den första SUVen, men detta är omtvistat idag. Samma företag som tillverkat Willys Jeep blev dock den första moderna SUVen och den kallade man för Jeep Cherokee. Designad av AMC som senare kom att ägas av Chrysler var Jeep

Cherokee helt inriktat på medelklassen med fyrhjulsdrift och snygg och komfortabel inredning. Genom att sälja SUVarna som arbetsfordon så undgick tillverkarna de alltmer strikta miljö- och utsläppslagarna i USA. Med fallande bränslepriser ökade försäljningen enormt och trenden var satt- SUVarna var här för att stanna. Året var då 1984. SUVarna var också en enorm kassako för tillverkarna. Bland annat så förlorade till exempel Ford pengar när man sålde en småbil på grund av att tillverkningskostnaderna var högre för denna typ av bil. Med en

SUV hade man en marginal på över 10000 dollar och det gjorde att man satsade alltmer på att bygga större bilar än mindre. Trots att de tidiga SUVarna inte var speciellt krocksäkra så ökade försäljningen, mycket beroende på att de kunde användas i otillgängliga delar av landet och att de kunde dra och lasta mer än vanliga bilar. Detta stämmer också idag, men med en viktig skillnad- dagens bilar är mer krocksäkra.

Stadsjeepar idag

Idag finns det flera olika typer av Stadsjeepar. Bland annat Minisuvar och kompakta stadsjeepar. Dessa är inte lika stora som till exempel fullängds-SUVar och extra stora SUVar som är så långa som 5.61 meter. I flera länder kallas stadsjeepen inte för SUV utan bara för 4*4 och fyrhjulsdriven bil. I Norge kallas de dock ofta för det nedsättande namnet Börstraktor!

Det svenska motormagasinet Teknikens värld korade faktiskt en SUV till första priset i sitt stora bilpris 2016. Det var Volvo XC90 som fick priset. Denna bil fick också priset Truck of the Year 2016 i USA! Det är en riktigt bra bil där man sitter högt och dessutom kör säkert, precis som en Volvo skall vara.