Svenska bilar

Sverige är idag inte den industrination man än gång var som tillverkade produkter av hög kvalité hemma utan är idag ett land som istället producerar fler tjänster. Dock finns det fortfarande en industri värd namnet med företag som ABB och SKF, men antalet biltillverkare är idag få om man undantar Volvo och

Saab där dock den senare för en tynande tillvaro inom NEVS. Idag skall vi dock titta på olika svenska bilar genom åren och inte Saab och Volvo.

Koenigsegg

Koenigsegg är en tillverkare av supersportbilar som mest är kända för den breda Koenigseggallmänheten när man ville köpa Saab från GM 2009, men man drog sig ur affären då riskerna blivit för stora och det hade också dragit ut på tiden.

Företaget grundades av svensken Christian von Koenigsegg 1994 då han ända sedan han var liten och sett en stop-motion film om bilar velat bygga världens snabbaste bil. von Koenigsegg är ett Bayerskt

adelsnamn med anor från den tidiga medeltiden och har inget att göra med vare sig påsken eller ägg i allmänhet. Produktionen ligger i Ängelholm på den tidiga flygflottiljen F10s bas och det gör att man har tillgång till en egen testbana som tidigare var landningsbanan för basen. Detta gör också att man som enda tillverkare i världen oss veterligen kan ta emot klienter med privatplan på denna bana! 97 anställda sysselsätter företaget på heltid. Den första bilen man tillverkade hette Koenigsegg CC8S som när den kom hade en maxhastighet på 390 km/h och den satte då världsrekord med det. Den finns också med i Guiness Rekordbok som världens starkaste bil med sina 655 hästar under huven.

Mellan 2004-2006 producerades dock uppföljaren CCR som även denna slog ett nytt banrekord på en italiensk testbana med 388 km/h. Bilen är designad av svensken Sven-Harry Åkesson. För att komma in på den viktiga USA marknaden var man dock tvungen att bygga en bil som var anpassad till de amerikanska lagarna om utsläppskrav och säkerhet och det gjorde att man tog fram modellen CCX och CCX Edition där den senare har marginellt bättre prestanda och till exempel gör 0-100 på 2,7 sekunder och har en topphastighet på 403 km/h!

Dagens bil är flaggskeppet Koenigsegg CCXR och den kom 2007. Till skillnad från andra bilar från företaget kan denna köras på etanolbränslet E85 och till och med E100 som är 100 % etanol. Då har den 1018 hästkrafter, men körs den på bensin kommer den ”bara” upp i 806 hästar. Det är alltså en flexifuelbil.

Jösse Car

Nej namnet är inget skämt från vår sida utan tillverkaren gjorde bilen Indigo 3000 i Arvika mellan 1994- 99. Man använde komponenter från Volvo och byggde en roadster som dock var både säker och snygg. Tyvärr han man bara bygga 43 ex innan produktionen lades ner.