Tesla

electric-car-513627_640Tesla Motors är ett amerikanskt bilföretag som delar namn med den serbiske uppfinnaren och fysikern Nikola Tesla. Företaget har främst gjort sig känt för att vara en av de främsta pionjärerna inom elbilar och framtidsteknik.

Tesla Motors historia

Tesla grundades 2003 och är därmed ett av senaste bilföretagen. Målet för företaget är att öka tillverkningen av en elbilar för att fasa ut fordon som går på fossila bränslen. Försäljningen har dock bara skett i USA, Kanada, Tyskland och Norge. I Sverige har det bara levererats drygt 100 bilar. I USA har man stött på problem eftersom flera delstater inte tillåter att en tillverkare säljer bilar direkt till konsumenten utan att det måste ske genom en eller flera återförsäljare. För konsumenten är detta inte bra eftersom man då tvingas betala ett högre pris, vilket hämmar Teslas mål att få fler att välja miljöbilar än dagens bensinbilar.

Tesla grundades av uppfinnaren och affärsmannen Elon Musk som än idag sitter i bolagets ledning.

Teslas teknologi

Till skillnad från sina konkurrenter så använder inte Tesla ett enda stort batteri utan tusentals små litium-jon battericeller. Dessa hittar du normalt sett i laptops och genom att använda denna typ så reduceras vikten samt att effekten blir större. Just u är det bara Panasonic som tillverkar dessa celler eftersom det företaget investerade i Tesla. Tillverkningskostnaderna blir också lägre med den typen av teknik. I Modell S som är en av Teslas bilar sätts batterierna i golvet vilket gör att det tar mindre plats, men att det också kan skadas lättare. För att undvika skador har Tesla försett batteriet med en 6 mm aluminium bepansring. Man har också investerat i teknologi sedan 2008 för att kunna återanvända uttjänta batterier.

För att underlätta utvecklingen av elbilar så delar Tesla frikostigt med sig av sin elbilsteknologi, precis som Volvo gjorde med utvecklingen av bilbältet.

Tesla bilar

En av de mest kända Tesla bilarna är Tesla Roadster som kom 2006. Det är en sportbil som fick priset ”bästa uppfinning i transportsektorn” av tidskriften Time samma år. Bilen var den första elbilen som serieproducerades i USA i modern tid. Bilen är byggd på Lotus Elise och kom i två uppföljare. Tyvärr tillverkas inte bilen längre eftersom kontraktet med Lotus löpte ut och det förlängdes heller inte. Priset var dock högt och kostade nästan en miljon kronor att köpa. Då fick man dock en sportbil värd namnet!

Modell S var dock ingen sportbil utan en familjesedan som faktiskt 2013 var den bästsäljande bilen i Norge bland nya bilar! Efter Nissan Leaf var Modell S den bästsäljande elbilen 2014. Modell X är dock en helt ny bil som kom på marknaden förra året och det är en slags SUV som kostar rätt mycket. Nästan en miljon får du ge för denna elbil.