Toyota

toyotaToyota är ett välkänt japanskt bilmärke, men visste du att de började att tillverka spinnmaskiner för textilindustrin? Visste du också att företagets namn kräver åtta streck att dra med japanska tecken och att åtta är ett turnummer i Japan? Därmed kanske man inte ska köpa en Toyota för att få tur med sig!

Toyotas historia

Företaget började tillverka bilar på 30-talet efter det att man grundats 1924 i staden med samma namn. En känd modell var Toyoda Standard Sedan AA som kom 1936. Du kanske undrar varför företaget stavades Toyoda och inte Toyota. Företagets grundare hette Toyoda, men efter en tävling om att byta namn och logo så gick man på Toyota eftersom det låter ljusare istället för det mörkare d:et. Dessutom betyder Toyoda ”bördiga risfält” och man ville också komma bort från bonde namnet. Den första bilen Modell AA såldes dock med Toyoda märket. AA var Sedan modellen och AB cabrioleten. Den var också något billigare än Fords och GMs modeller.

I början av 1947 tillverkade man små bilar som fick namnet Toyopet SA. Toyopet fick de för att de var så små! När man dock lanserade bilarna på den amerikanska marknaden så togs det inte väl emot eftersom folk ville ha riktiga bilar och inte små gulliga leksaker, varefter man slopade namnet på modellerna. Toyopet levde dock kvar på den japanska och andra marknader till 60-talet. På 60-talet införde USA biltullar för att skydda sin inhemska tillverkare som Chrysler, Ford och GM mot de mindre och billigare japanska bilarna. För att komma in på den viktiga amerikanska marknaden så byggde Toyota sina egna fabriker i USA istället.

På 90-talet började man bygga större och mer luxuösa bilar och frångick därmed småbilsmarknaden till en viss del. 1997 började man också bygga den mest framgångsrika hybridbilen hittills, Toyota Prius.

Trots att man fick stora problem med produktionen under början av 2010-talet på grund av tsunamis och jordbävningar så lyckades man nätt och jämnt sälja 5.1 miljoner bilar bara det första halvåret 2014 och var därmed världsledande med Volkswagen tätt inpå. Nyligen beslutade man att man skall investera en miljard dollar i artificiell intelligens och robotar.

Välkända Toyota bilar

Toyota Camry är en känd sedan som tillverkats sedan 1982 och som till en början var en kompakt bil. Idag är den dock en bil i mellanklassen. Den har kommit i ett otal varianter sedan starten och finns både som vanlig bensindriven bil samt i en hybridmodell. Toyota Prius är som vi nämnde innan en mycket känd modell för de som gillar hybridbilar. Idag heter modellen Prius C där C:et står för City. I Japan är dock modellen känd som Aqua och är en av de mest bränslesnålaste bilarna i kompaktklassen.