Trafikregler

traffic-lights-77320_640Kommer du ihåg teoriprovet eller kanske mest våndan inför det? Om du ännu inte gjort provet så guidar vi dig här till de vanligaste reglerna och vad du skall tänka på när du kör i Sverige och utomlands.

Trafikregler i Sverige

Den främsta regeln av dem alla är att du bör köra med sunt förnuft! Efter detta skall du följa reglerna. För att minska risken för olyckor bör du ha bra kunskap om ditt fordon och framförallt hålla hastigheten. Om du kör för fort så ökar både bromssträckan och skadorna på dig, andra och ditt fordon om du krockar.

De flesta trafikregler finns föreskrivit i Trafikförordningen, men inte allt finns där utan en del regler beslutar kommunerna själva om. Reglerna skiljer sig också åt för vilket fordon som du framför. Om du kör buss eller bil så är det till exempel olika hastighet på vissa vägar. För att kunna reglerna ordentligt finns det flera saker du kan göra. Du kan plugga in vägmärken och andra detaljer från körkortsboken, men det finns också flera forum för regler som kan göra dig mer insatt.

Regler vid vissa situationer

Visste du att du som bilförare alltid har väjningsplikt för fotgängare vid övergångsställen? Det har du och det kan bli böter om polisen ser övertrampet.Mittfilen i Sverige får bara användas för omkörning även om det rent praktiskt idag används till mycket annat. Högerregeln är en regel som många uppfattar fel trots att de flesta av oss faktiskt kan skilja påbåde höger och vänster. Dock gäller den inte om du ska köra in på en huvudled som då markeras med den lilla gula skylten med fyra kanter.

Sverige har dock en ovanlig regel och det är att det faktisk inte är olagligt att köra bil och prata i sin mobiltelefonsamtidigt. Dock rekommenderas det inte och du bör heller inte SMSa och surfa i mobilen medan du kör. Om du har en GPS i mobilen så kan du dock använda den.

Udda regler utomlands

USA har en av de mest udda reglerna för rödljus då man faktiskt nästan alltid kan svänga höger vid ett sådant! I samma land så skiljer sig reglerna åt ordentligt beroende på vilken delstat du färdas i. Generellt sett kan vi dock säga att det inte är en speciellt bra idé att slänga sitt skräp från bilen då detta kan kosta skjortan. Över 2000 dollar kan det kosta ibland! När det gäller tutan så bör denna användas ytterst försiktigt i Wien då det är totalförbud att tuta där. I

Sverige får tutan bara användas för att påkalla uppmärksamhet vid farliga situationer. I Rumänien är det dock förbjudet att köra omkring med en smutsig bil! I Grekland får du dock inte röka och köra bil samtidigt.