Trehjulingar

I den här artikeln skall vi gå igenom de lite mer udda bilarna som finns och har funnits. De flesta används inte idag och vi tror också att de flesta svenska läsare inte ens känner till dem eftersom de är mycket ovanliga i Sverige i många fall.

Trehjulingar

En bil behöver inte alltid ha fyra hjul. Det finns bilar som bara har tre hjul också och det trehjulingtillverkas faktiskt moderna bilar med tre hjul idag, även om det i flesta fall rör sig om mycket speciella byggen och i en del fall rena konceptbilar. Det finns dock ett undantag och det är bilmärket Reliant. På engelska betyder märket tillitsfull eller möjligtvis beprövad, men det kanske inte är det första man tänker på när man ser designen. Man får faktiskt leta efter en fulare bil!

Reliant

Reliant är en brittisk bil som kom med sin första modell redan 1953 som då fick namnet Reliant Regal. De första modellerna byggdes till stor del av trä, vilket gjorde dem billiga. De var också oerhört lätta och kunde därmed köras om man hade motorcykelkort. Detta gällde även i Sverige om man bantade bilen från 450 till 400 kg som var gränsen. Idag måste man i Storbritannien vara 21 år för att få köra bilen med ett motorcykelkort. Senare kom bilen att göras av aluminium, men när detta material blev dyrt så övergick man till glasfiber. Reliant blev specialister och pionjärer på att göra bilar av glasfiber. Den stora hiten blev när man lanserade uppföljaren till Regalen och det blev Reliant Robin. Om du inte känner till denna bil så är det inte sp konstigt eftersom ytterst få modeller kom till Sverige, men många svenskar känner ändå till den eftersom en blå Reliant Robin figurerar i Mr Bean. Det är nämligen denna bil som alltid välter när Mr Bean kör omkull den! Det var också ett av problem med bilen, att den lätt välte i snäva kurvor.

Bond Minicar

När vi säger Bond så kanske du tänker på James Bond, men bilentusiaster tänker först på Bond Minicar! Det var en bil som byggdes av Sharp Commercials i England på 50-talet och som hade tre hjul. Unikt med bilen var att den helt saknade back utan detta var ett tillägg som kostade extra på senare modeller. Om man snurrade runt ratten helt så vände man dock på ena hjulet så det löste sig helt. Bond köptes senare upp av Reliant.

Tyska trehjulingar

BMW Isetta tillverkades efter andra världskriget och var också en trehjuling som ser otroligt ful ut. Andra anser att den är gullig. Bilen gjorde att BMW lyckades hämta kraft efter kriget och bilen köptes ofta av personer som inte hade råd med bil, men som kunde köra en täckt motorcykel som den klassades som.